Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Daniël Nijenhuis: Slimmer (samen)werken

Daniël Nijenhuis: Slimmer (samen)werken

Aangezien de bouw voor een enorme opgave staat de komende jaren, zullen we meer en intensiever samen moeten gaan werken. De laatste jaren gaan veel productieve uren verloren door simpele administratieve werkzaamheden die eenvoudig te digitaliseren en automatiseren zijn, waardoor er nog een flinke efficiëntieslag te maken is.

In de keten zien we namelijk dat er heel veel kennis en data beschikbaar is, die we kunnen inzetten om ­processen rondom bestellen, produceren en factureren te vereenvoudigen en weg te automatiseren. Veel mogelijkheden zijn al jaren voorhanden en met de opkomst van AI-achtige oplossingen zal dit alleen maar sneller en makkelijker worden.

We weten met elkaar prima welke planning we hebben in een productie en we kunnen deze informatie veel meer delen, waardoor we vroegtijdig pieken en dalen op kunnen vangen en iets simpels als voorraadbeheer volledig kunnen automatiseren. Door systemen te koppelen en informatie zowel voorwaarts, als achterwaarts in de keten te delen kunnen we sneller aansluiten op de wensen en behoeftes die ontstaan, zonder dat hier handmatige activiteiten voor nodig zijn. Het aansluiten van een werkvoorbereidingspakket van een kozijnen­fabrikant aan het voorraadbeheersysteem van een toeleverancier is hier een mooi voorbeeld van, waardoor de beschikbaarheid van de juiste componenten op het juiste moment veel beter wordt en we hierin niet ­afhankelijk zijn van de menselijke factor en dus uren in de productie kunnen toevoegen en stilstand voorkomen.

Met de opkomst van AI zal de voorspelbaarheid van de productie naar de toekomst alleen maar verder verbeteren en kan de behoefte zelfs doorgespeeld worden naar de producenten van alle onderdelen rondom een raam of deur, waardoor deze proactief kunnen schakelen in hun eigen productie, waarmee inefficiëntie in de gehele keten voorkomen kan worden.

Hoe doen we dit dan? Nou, door meer vertrouwen te hebben in de samenwerking met de partners in de keten en te kijken naar de kosten van het gehele productieproces en niet de kosten op artikelniveau. Menselijke uren en stilstand zijn namelijk veel duurder, dan die paar procent inkoopvoordeel die haalbaar zijn door van ­toeleverancier te veranderen.

Dit vraagt wel iets van een samenwerking, namelijk openheid en transparantie en de wederzijdse wil om de effectiviteit van de keten te verbeteren. Het delen van een productieplanning, met alle beschikbare data, door de gehele productieketen heen, werkt alleen als dit is gebaseerd op een langjarige samenwerking, waarbij alle partijen een bijdrage leveren in kostenbesparing en risicobeheersing.

Natuurlijk is concurrentie nodig en wenselijk om elkaar scherp te houden, maar de basis ligt in de wens om de bouwopdracht te vervullen waardoor wonen weer haalbaar en betaalbaar wordt voor iedereen. Laten we beginnen met de eerste kleine stap door met elkaar in gesprek te gaan over de kansen die we gezamenlijk zien om het gehele proces efficiënter te maken en hier mee aan de slag te gaan. Dit gaat niet zonder fouten, maar die moeten we als leergeld zien om het uiteindelijke doel te kunnen halen en betalen. Als die wil en acceptatie er is, gaan we ooit een keer 100.000 woningen in één jaar bouwen!

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten