Oververhitting van gebouwen in de zomer is een steeds groter probleem. Tijdens het seminar ‘Hittestress in gebouwen’ op 26 september van aluminium systeemhuis Kawneer uit Harderwijk werden de oorzaken en gevolgen van dit fenomeen uitgebreid belicht. Daarbij presenteerde Kawneer ook een innovatieve oplossing om oververhitting van gebouwen te voorkomen, in de vorm van een vliesgevel met geïntegreerde screens.
Een belangrijke oorzaak van toenemende hittestress in gebouwen is klimaatverandering. Zo is in Nederland het aantal zonuren fors toegenomen en was 2023 bijvoorbeeld het zonnigste jaar ooit gemeten. Daarom had Kawneer voor het seminar twee sprekers uitgenodigd om de aanwezigen uitleg te geven over de invloed die het veranderende klimaat met name heeft op de gebouwde omgeving. De aftrap werd gegeven door Reinier van den Berg, vooral bekend als weerman van RTL4, maar ook expert op het gebied van klimaat en duurzaamheid. “Klimaatverandering vertaalt zich vooral in extreme weersomstandigheden”, aldus Reinier. “Zo komen ‘s zomers steeds vaker hevige neerslag, windstoten en valwinden voor. Klimaatverandering is dan ook een urgent onderwerp en een nieuwe realiteit waarop we ons moeten aanpassen, ook in de gebouwde omgeving.”
Met zijn lezing gaf Reinier een perfecte inleiding voor de boodschap van de tweede spreker: Harm Valk, werkzaam bij Nieman Raadgevend ingenieurs en dé autoriteit op het gebied van duurzaam bouwen. Volgens hem zijn de gevolgen van hittestress in met name utiliteitsgebouwen niet te onderschatten: “Oververhitting van gebouwen heeft niet alleen een negatief effect op het comfort, maar ook op de werk- en leerprestaties en de gezondheid van gebruikers. Wat je vaak ziet, is dat de oververhitting wordt weggekoeld met een airconditioningsinstallatie. Maar dat zorgt weer voor meer energieverbruik en daarmee vergroot je het probleem van klimaatverandering alleen maar.”
Hoewel in wettelijke regelgeving, zoals BENG en TO-juli, wel het een ander staat vermeld over het risico op oververhitting, ziet Harm het vooral als een eigenverantwoordelijkheid van projectontwikkelaars om hittestress te voorkomen. “Om warmte buiten het gebouw te houden, kan buitenzonwering daarbij een belangrijke rol spelen”, zo luidde zijn conclusie. Dat laatste klonk Rob Huvers, Manager Marketing en New Business van Kawneer, als muziek in de oren. Want in samenwerking met de Belgische zonweringspecialist Renson ontwikkelde het aluminium systeemhuis een vliesgevel met geïntegreerde buitenzonwering: de AA 100 FIXSCREEN® MINIMAL.
“Het unieke van dit systeem is dat hierbij voor het eerst de combinatie van een vliesgevel met screens uitvoerig is getest”, vertelde Rob. “Het speciaal ontwikkeld koppelprofiel zorgt voor een zekere en robuuste bevestiging van de screens op de gevel. Hiervoor hebben wij onder meer een dynamische windtest met een vliegtuigpropellor uitgevoerd. Met deze test hebben wij met een screen – van 3.6 x 6 meter – een zeer zware storm tot 11 Beaufort nagebootst, zowel in open, gesloten als half-open toestand. Daarnaast is er een impacttest uitgevoerd waarbij wij een projectiel van 50 kg tegen de zonwering hebben laten botsen. Op basis van deze beide testen kunnen wij een garantie van maar liefst tien jaar geven op de bevestiging van de screen op de vliesgevel.”
Volgens Rob is dit systeem een perfecte oplossing om oververhitting in gebouwen tegen te gaan. “Want met buitenzonwering kun je de binnentemperatuur goed onder controle houden. Een ander pluspunt van dit nieuwe systeem is de snelle en efficiënte montage, geheel passend bij Building Simplicity, een belangrijk onderdeel van onze bedrijfsfilosofie. Bovendien vormt de AA 100 FIXSCREEN® MINIMAL een eenheid met de gevel en de architectuur van het gebouw. Daardoor is dit systeem ook in esthetisch opzicht een aanwinst.”
Neem dan rechtstreeks contact op met Kawneer.