Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Polybouw in Rijssen investeert in toekomstbestendige innovatie met Soenen Alu Center
De DEM ALU is voorzien van een groter invoer- en uitvoerstation, goed voor onbemand draaien.

Polybouw in Rijssen investeert in toekomstbestendige innovatie met Soenen Alu Center

Het is op z’n zachtst gezegd een indrukwekkende machine. We bevinden ons in de productiehal van Polybouw in Rijssen, waar het nieuwe DEM ALU volautomatische zaag- en bewerkingscenter met een goed tempo en grote precisie aluminium kozijnprofielen bewerkt. De machine is door Jan Tijhof, directeur en eigenaar bij Polybouw, aangekocht bij het Belgische Soenen Hendrik. De slogan van Soenen Hendrik luidt: ‘Going further, doing more’ en dat is gezien de mogelijkheden van de DEM ALU niets teveel gezegd. We zijn in gesprek met Jan Tijhof en Pepijn Carlier van Soenen Hendrik, die speciaal voor de gelegenheid naar Rijssen is gekomen.

Ruim 20 jaar automatisering

Jan opent het gesprek: “We hebben bij Polybouw inmiddels 20 jaar automatisering in de productie. Vijf jaar geleden hebben we de productie uitgebreid met een Duitse machine, wegens de aanhoudende groei. De 20 jaar oude machine die daarvoor in zijn eentje dienst deed, was echter ook aan vervanging toe. Op de laatste Polyclose hebben we ons toen met een lijst van wensen en eisen georiënteerd op een nieuw bewerkingscenter. Daar maakten we kennis met Soenen Hendrik en onze interesse was meteen gewekt. Net voordat Corona een feit werd, zijn we in België op bezoek geweest. Wat bleek? Alle wensen en eisen die wij hadden voor een toekomstbestendige machine konden er vervuld worden.”

Pepijn vult aan: “Wij zijn er voor klanten als Polybouw, die zoeken naar innovatie. Ons streven is om machines te ontwikkelen en te bouwen die zo geautomatiseerd zijn, dat zelfs de operator zo goed als overbodig is. De profielen moeten kant en klaar uit de machine komen. Kortom, wij maken machines voor de toekomst. Uiteraard staan onze innovaties in het teken van efficiënter en secuurder werken, maar met het huidige probleem van personeelstekort is een volautomatische machine geen luxe meer.”

Pepijn Carlier: “We leveren altijd maatwerk, een stuk innovatie volgend uit de behoefte van de klant.”

Innovatie met hulp van de klant

Soenen Hendrik heeft engineering hoog in het vaandel staan. “We leveren namelijk altijd maatwerk, een stuk innovatie volgend uit de behoefte van de klant. Soenen Hendrik heeft zijn wortels in de kunststof profielen, maar heeft dit doorgetrokken naar aluminium. Er vindt veel ‘cross reference’ plaats; de mogelijkheden van ons alucenter met 32 CNC-assen zijn werkelijk oneindig en dit niet enkel voor de kozijnen, maar voor alles wat alu staafbewerkingen betreft”, legt Pepijn uit.

Koppeling met alle bekende softwarepakketten

Er wordt door Soenen Hendrik niet alleen aandacht aan de machine zelf besteed, maar tevens aan de software. “Soenen Hendrik is breed te koppelen aan bekende ERP-systemen. Voor ons was dat een sterk inkoopargument”, merkt Jan op. Daar voegt Pepijn aan toe: “Onze aansturing is voor de klant heel makkelijk parametreerbaar,  open en biedt een totale vrijheid aan onze klanten. De CNC zelf is Fanuc-Japan, de nummer 1 in de markt.”

De uitvoertafel.

Profielonafhankelijk produceren

Soenen Hendrik werkt profielonafhankelijk, elk profielhuis kan ingesteld worden. Voor Polybouw is dat zeer welkom. “We verwerken profielen van Kawneer, Schüco, heroal en Hueck, allemaal aluminium”, vertelt Jan. “Soenen Hendrik heeft om ons te overtuigen blind een proefjob gedraaid en ons het logbestand gestuurd, waaruit wij konden aflezen hoe efficiënt de DEM ALU werkte.”

De DEM ALU die bij Polybouw is geleverd, is op enkele zaken aangepast. Zo is er sprake van een groter invoer- en uitvoerstation, goed voor onbemand draaien. De draaibare freesmotoren zorgen ervoor dat bewerkingen onder alle hoeken kunnen worden uitgevoerd. “Ook de kopse kanten kunnen na zagen op alle vlakken bewerkt worden”, licht Pepijn toe. “Zelfs de etiketten worden automatisch geplakt na bewerking.” 

De kers op de taart is het automatische tooldetectiesysteem. “Wanneer een gereedschap is gebroken, dan detecteert de machine dat, om vervolgens te kijken of er een alternatieve frees voorhanden is. Die wordt dan automatisch gewisseld waardoor er bij een onbemande productie, stilstanden uitgesloten worden”, zegt Jan tot besluit.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details