Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Kiezen voor 100 % gerecycleerde profielen
In het nieuwe hoofdkantoor van Ploeg kozijnen werden Elegant Infinity 115 X kozijnen uit de Phoenix lijn van Deceuninck geïntegreerd. Deze profielen bestaan uit 100 % gerecycleerde kunststof.

Kiezen voor 100 % gerecycleerde profielen

Tegen 2030 wil men het CO2-verbruik in de bouw halveren om tegen 2050 volledig circulair te bouwen. Ploeg kozijnen koos nu al voor de 100 % gerecycleerde Elegant Infinity 115 X profielen uit de nieuwe Phoenix reeks van Deceuninck voor de kozijnen van hun eigen kantoren en voor de Avignonschool in Eindhoven. Deceuninck ijvert al langer voor een duurzame toekomst en is vandaag de grootste recycleerder van harde kunststof in de Benelux.

De circulaire kunststof kozijnen werden ook gebruikt in de Avignonschool in Eindhoven.

Specialist in kunststof kozijnen groeit

Jos van der Ploeg, oprichter van het huidige Ploeg kozijnen, kwam in 1985 met PVC in contact via Deceuninck, de Belgische producent van kunststof profielen voor ramen en deuren. Vandaag is zijn firma nog altijd gespecialiseerd in de productie van kunststof kozijnen, dakkapellen, schuifpuien en deuren. De laatste 5 jaar werd het aantal medewerkers ongeveer verdubbeld. Tegelijk groeiden de behoeften van de particuliere (B2C) markt en de zakelijke en projectenmarkt (B2B) flink uit elkaar. 

“Zowat drie jaar geleden begon het in onze vestiging in Nieuw-Vennep wel heel krap te worden. We konden verder uitbreiden op de bestaande locatie, maar het leek ons uiteindelijk toch efficiënter om een pand met een groot buitenterrein in de industriezone aan te kopen”, vertelt Martien Akerboom, manager B2B bij Ploeg kozijnen. 

“Uiteindelijk duurde het nog een hele tijd voordat we met de werken konden starten, maar die gebruikten we om na te denken hoe we onze organisatie konden optimaliseren en deze nieuwe locatie konden inrichten. Zo beslisten we om onze afdeling B2C samen met de productie in de bestaande gebouwen te laten en de afdeling B2B samen met de expeditie op de nieuwe locatie onder te brengen. We besloten ook om het gebouw op de nieuwe vestiging niet te slopen, maar grondig te renoveren. Zo zaagden we het dak van de hal af, verhoogden de gevel van 4 meter naar 7 meter en we plaatsten het oorspronkelijk dak er gewoon weer bovenop. We hergebruikten tevens het meubilair, de gevelpanelen en de overheaddeuren.” 

Deceuninck is uitgegroeid tot de grootste recycleerder van harde kunststof in de Benelux.

Keuze voor gerecycleerde profielen

Een betere isolatie, energiezuinige installaties, LED-verlichting en zonnepanelen zorgen ervoor dat de nieuwe vestiging elektrisch volledig zelfvoorzienend is en ook duurzaam: van energielabel E naar A+ voor de hal en A+++ voor de kantoren. 

Het is ook het eerste project met circulaire kunststof kozijnen voor Ploeg in Nederland. Bij Ploeg kozijnen maakten ze immers gebruik van onze nieuwe Elegant Infinity profielen uit de Phoenix lijn, die uit 100% gerecycleerde kunststof bestaan. De Elegant Infinity 115 X is het klassieke model voor de standaard bouwmethode in Nederland. Naast de inbouwdiepte van 115 mm voor het kader is ook de schuinverdiepte voorzijde met een mogelijke hellingsgraad van 5° of 15° typerend. Net als variant Elegant Infinity 76 X is dit profiel standaard voorzien van een Forthex-versterkte kader met staalversterkte vleugel”, licht Erwin de Voys, commercieel directeur Nederland voor
Deceuninck, toe. 

“Deze Phoenix raamprofielen worden aangeboden met een witte kunststof buitenkleur en kunnen steeds één- of tweezijdig bekleefd worden. Er is keuze uit 50 kleuropties in vier verschillende stijlen: natural wood, coloured wood, solids en metallics.”

Deze Elegant Inifinity 115 X heeft een inbouwdiepte van 115 mm en ook de schuinverdiepte voorzijde met een mogelijke hellingsgraad van 5° of 15° is typerend.

Ook kozijnen uit recycled kunststof voor schoolgebouw

Intussen heeft Ploeg kozijnen ook Phoenix ramen uit 100 % gerecycleerde kunststof geleverd voor het nieuwe scholencomplex van de Aloysius Stichting aan de Avignonlaan in Eindhoven. Ontwikkelaar en hoofdaannemer Dura Vermeer kreeg immers van de opdrachtgever een eisenpakket mee waarin duurzaamheid een absolute hoofdrol speelde. 

“Ze wilden een combinatie maken van duurzame standaard kunststof kozijnen, 100% circulaire kozijnen in één van de patio’s en refurbished aluminium kozijnen in een andere patio. Ploeg kozijnen was één van de drie fabrikanten die ze voor dit project benaderden. We lieten hen in onze showroom zien hoe duurzaam de profielen uit de Deceuninck Premium-lijn al waren en bespraken ook het circulaire kunststof kozijn waaraan we samen met onze Belgische profielenleverancier werkten”, zegt Akerboom. 

“We leverden uiteindelijk 155 Deceuninck Premium kozijnen voor de gevel, gevolgd door het verzoek van de hoofdaannemer om ook 30 volledig circulaire Elegant Infinity 115 X kozijnen uit de Phoenix lijn te leveren.”

Deceuninck heeft in Diksmuide(B) een hoogtechnologische recyclagefabriek met een capaciteit van 45.000 ton kunststof of 2,3 miljoen oude ramen per jaar.

Circulaire onderneming

De circulaire kozijnen in deze twee projecten zijn een mooie première voor de Phoenix-reeks. Zowel Ploeg kozijnen als Deceuninck hebben hoge ambities als het gaat om circulair bouwen. 

“De circulaire economie is een alternatief voor de traditionele lineaire economie. Bij Deceuninck zijn we in 2012 al gestart met recyclen. We namen toen een hoogtechnologische recyclagelijn in onze compounding site in Diksmuide in gebruik. In 2018 vervierdubbelden we onze re­cyclagecapaciteit tot 45.000 ton kunststof of 2,3 miljoen oude ramen per jaar”, vult Sarah Popelier, marketing manager bij Deceuninck, aan. 

“Deze Phoenix lijn betekent een nieuwe mijlpaal. We verwerkten reeds gerecycleerde kunststof in onze profielen, maar Phoenix is de eerste reeks profielen die voor 100% uit gerecycleerde kunststof bestaan. We roepen de markt op om uitgebroken kunststof kozijnen naar ons te sturen, zodat we nog meer kunnen recyclen en gebruiken voor de productie van nieuwe profielen. Zo is Deceuninck voorbereid op de toekomst, waar het gebruik van een maximaal percentage aan gerecycleerd materiaal de norm wordt.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details