Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Label A met behoudvan houten kozijnen

Label A met behoudvan houten kozijnen

1e Binnenvestgracht / Kort Galgewater Leiden

Nederland moet in 2050 100% circulair zijn, in 2030 zelfs al 50%. Circulair bouwen en renoveren gaat over het sluiten van kring-lopen onder andere door reparatie en hergebruik van grondstoffen en materialen. Voor specialist in renovatie, onderhoud en wijktransformatie Elk® Groep begint circulariteit bij bewustwording. Hoe dat er uitziet vertelt projectleider Demi Roelofzen, verantwoordelijk voor de renovatie van 25 woningen van woningstichting Portaal in de binnenstad van Leiden. Eigenaar Portaal wil het uit 1983 stammende gebouw met een kwaliteitsslag in vormgeving en prestatie verbeteren en toekomstbestendig maken. Dit onder andere door te gaan voor Energielabel A, dat wil zeggen meest zuinig en meest duurzaam, met onder andere isolatiemaatregelen als het opvullen van de spouw, dakisolatie en het aanpakken van de kozijnen, ramen en deuren.

Projectleider Demi Roelofzen van Elk® zegt: “Het plaatsen van isolatieglas is voor ons een vrij standaard renovatie-ingreep in gebouwen uit de jaren tachtig van de vorige eeuw. Veel van die woningen kampen in de zomer met warmteopbouw en in de winter met een hoog energiegebruik voor verwarming. Tocht en koudeklachten bij deuren en ramen maken we ook vaak mee.”

KVR07045 kees de vries kopie

Levensduurverlenging

Opdrachtgever Portaal wilde de gevel uitrusten met HR++ glas. Elk® heeft daar een standaard methodiek voor. De procedure begint met een inspectie. Demi Roelofzen:”Bij dit project hebben we te maken met veertig jaar oude houten kozijnen. Bij kunststof of aluminium kozijnen van die leeftijd, is hergebruik van de oude kozijnen in de meeste gevallen niet mogelijk. Dat is bij hout anders. Wij moedigen opdrachtgevers aan eerst onderzoek te laten doen naar de actuele stand van het houten geveltimmerwerk. Met deelvervanging, reparatie en een nieuwe verflaag is een houten kozijn in de meeste gevallen weer in bijna nieuwstaat te brengen. Dat scheelt tijd en geld, en verlengt de levensduur van bestaande onderdelen. En levensduurverlenging heeft ook een milieutechnisch voordeel op de circulaire R-ladder omdat je grondstof spaart.”

Geschikt

Elk® heeft voor de gevel eigen inspectie- en reparatieploegen. Uit inspectie van de kozijnen blijkt dat deze in Leiden nog lang niet aan het einde van de levensduur zijn. Demi Roelofzen: “Toentertijd is bij de nieuwbouw veertig jaar geleden gekozen voor grenen kozijnen. Door het planmatig onderhoud dat Portaal in vier decennia heeft gedaan, waren alle kozijnen nog tiptop in orde. We hebben dan ook geen grote reparatie of deelvervanging van aangetaste delen hoeven doen.” 

Uit onderzoek bleken de huidige kozijnen dan ook zonder veel problemen geschikt voor plaatsing van het nieuwe HR++ glas. “Dat bleek bij de ramen wel een probleem”, aldus Roelofzen. “Die waren hier en daar wel aangetast en formaattechnisch niet geschikt om het nieuwe HR++ glas te dragen.” Besloten is om alle 62 draaiende delen met nieuw kader (meranti stijlen en dorpels 54 x 90 mm) direct af fabriek met isolatieglas HR++ en afgelakt uit te rusten om glas- en raamvervanging binnen een dag te realiseren. 

Weekamp Deuren in Dedemsvaart, fabrikant van de 36 houten balkon- en terrasdeuren, vier Tricomfort-voordeuren en de zes toegangs-deuren voor de berging tekende ook voor de ramen. De aangesloten timmerfabrikanten bij SGT/HOUT100% spannen zich in de kwaliteit van hun producten voor levering zo hoog mogelijk te laten zijn door de toepassing van moderne productietechnieken en een gecertificeerd productieproces. Fabriekchecks, bouwplaatschecks, opleverchecks en onderhoudschecks begeleiden het houten kozijn tijdens productie, plaatsing en levensduur.

Levensduurverlenging en slim omgaan met bouw- en materiaalkosten, kortom circulair bouwen, wordt richting 2030 en 2050 steeds belangrijker. Demi Roelofzen: “Onze ervaring is dat dat bij houten kozijnen in de meeste gevallen heel goed kan.” De wens is dan ook dat meer opdrachtgevers het goede voorbeeld van Portaal en Elk® volgen. Elk® begon 7 oktober 2024 met het project en rondde het in de tweede week van maart 2025 af. Eindresultaat is een fris en nieuw ogend energielabel A gebouw met een hoge woonkwaliteit en een comfortabele leefomgeving en hergebruikte kozijnen. En dat voor minstens de volgende veertig jaar.  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten