Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Over de samenwerking met softwarehuis KLAES: ‘Er moet altijd zicht zijn op een oplossing!’
Arnold Wijnsma en Torsten Schrader ervaren de samenwerking als zeer prettig. De communicatie is goed en er is altijd zicht op een oplossing.

Over de samenwerking met softwarehuis KLAES: ‘Er moet altijd zicht zijn op een oplossing!’

Als aan Arnold Wijnsma – directeur/eigenaar van het gereputeerde Wijnsma Kozijnen uit Drachten – wordt gevraagd hoe hij de samenwerking met leverancier softwarehuis Klaes uit Duitsland ervaart, dan is hij tevreden. “Eigenlijk zijn we bij hen terecht gekomen omdat we niet tevreden waren met een eerdere leverancier van software. Omdat wij efficiënt en zonder gedoe willen werken, zo simpel is het eigenlijk waren we op zoek naar een nieuwe leverancier waar de service vooral goed is. Dus een softwarehuis waar je niet te horen krijgt: ‘Stuur maar een ticket in’. Nee, wij willen echt persoonlijk contact!”

Arnold vertelt dat Wijnsma Kozijnen een jaar of vijf geleden nieuwe machines had aangeschaft voor de productie. “Het ging daarbij om nieuwe zaag- en bewerkingsmachines. Maar ook werd er een nieuwe lasmachine geïnstalleerd. Mede omdat we wisselprofielen produceren – we maken dus veel specials – waren we ook op zoek naar software die in staat was om die te tekenen of te ontwerpen én te berekenen. Dat lukte niet bij elke software. Maar ja, we hebben wél goede profielen nodig. Het is de basis van onze verkoop en het vertrouwen in de markt.”

Doelgericht handelen

“Hoewel wijzelf al jarenlang actief zijn in de markt, kenden we – gek genoeg – Klaes Softwarehuis nog niet echt heel erg goed. Ik denk dat ik ze voor de eerste keer ontmoette op de Fensterbau in Neurenberg, in 2018. Via machineleverancier Kruba uit Baarn hadden we ook al wat ervaringen opgevraagd en die waren positief. Toen we een inventaris maakten – met wie zouden we in zee willen gaan? – hebben we echt elke potentiële leverancier goed langs de meetlat gelegd. Uiteraard hebben we gesprekken gevoerd. En ook toen had ik al snel het gevoel dat de mensen van Klaes écht begrepen waar wij mee bezig waren. Kijk, iedere software heeft op zich wel zijn voordelen maar wij waren op zoek naar een leverancier die echt het beste kon leveren op de volgende onderwerpen: de kwaliteit van de tekeningen, de calculatie, het aansturen van de machines en… niet onbelangrijk, de wijze waarop support wordt geleverd. Dat laatste vind ik echt heel belangrijk. Kijk, ik begrijp best wel dat ook voor een softwareleverancier het soms ingewikkeld is om ‘snel’ een probleem op te lossen dat wij aankaarten. Het is dus de wijze van communiceren, het gericht meedenken en het doelgericht handelen waar het om gaat. Wel, dat bleek bij Klaes allemaal prima op orde.”

DSC 1342
De productie is elke dag in Drachten in volle gang.

Trigger

Torsten Schrader, verantwoordelijk voor verkoop en marketing bij Klaes in Duitsland, schuift ook aan bij het gesprek. Hij vertelt dat “Hollandse ramen relatief moeilijke ramen zijn in vergelijking met hoe in Duitsland naar ramen wordt gekeken. Wij begrepen dat Wijnsma Kozijnen daarom data nodig had om ook beter te kunnen bestellen. Bij data kun je dan denken aan gegevens over de profielen, de kleuren, de geometrie, de grootte, de breedte, de lengte en de aansluitpunten. Belangrijk is dat onze klant – in dit geval dus Wijnsma Kozijnen – niet zelf de database hoeft te vullen met al die data. Die zijn namelijk al perfect ingegeven door de leveranciers.”  Meteen knikt Arnold. “Dat dit mogelijk was, was voor ons dé trigger om voor Klaes te kiezen.”

Samenwerking

“Uiteindelijk hebben we de software dus geïmplementeerd. Daarin zijn we uitstekend begeleid door Klaes. Wat heel fijn was, was dat Klaes een Nederlander in de gelederen had – Lothar Fritsche – om ons de trainingen te geven. Ja, ik spreek wel wat Duits maar als je écht iets moet begrijpen, dan is het fijn als het in je moedertaal wordt uitgelegd. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit ook als een écht Unique Selling Point heb ervaren. Je kan net even wat sneller schakelen. Ook heb ik zijn 06-nummer. Intussen weet Lothar ook hoe wij georganiseerd zijn en hoe we werken. Het is fijn als je leverancier je bedrijf goed kent.”

Torsten legt uit dat alle updates vrijwel automatisch worden doorgevoerd. “Gemiddeld één keer in de drie maanden moet er iets gebeuren en één keer per jaar is er een grote update. Maar de klant hoeft zich daar verder geen zorgen over te maken. Wij regelen die updates als de productie stil ligt. Niemand heeft er dus last van.”

Doorgaande ontwikkeling

Toch zeggen Arnold en Torsten dat het proces van samenwerking altijd dynamisch blijft. “Het is niet zo: het is geleverd en het is klaar”, zegt Arnold. “Zo hebben we nu bijvoorbeeld enkele vragen over de ventilatieroosters. Daar is nog geen module voor aangaande de prijsopbouw. Dat is een wens die we bij Klaes hebben neergelegd.”

Torsten zegt dat hij graag dit soort signalen uit de markt hoort. “Communicatie is het toverwoord. Ook als er kritische noten zijn. Wij willen onze software alleen maar slimmer en wijzer maken en dat kan alleen als de vragen ook echt bij ons terecht komen. Nee, we kunnen niet alles meteen oplossen – eerlijk is eerlijk – maar we laten absoluut zien aan onze klanten, dus ook aan Wijnsma – dat we nooit stilzitten.”

Arnold is het daarmee eens. “Bij Klaes luisteren ze oprecht heel goed naar onze wensen. Uiteraard begrijp ik dat soms niet alles kan. Maar wat ik heel belangrijk vind in een samenwerking: er moet zicht zijn op een oplossing. En die is er altijd!”

Blik op 2025

Op de vraag hoe Torsten vooruitkijkt naar het jaar 2025, moet hij even denken. “Ik denk dat het tegenwoordig heel moeilijk is om ver vooruit te kijken”, zegt hij. “De woningmarkt in Nederland zal zich niet zo snel herstellen, denk ik. Dat zijn ook geluiden die ik hoor van verschillende Nederlandse klanten. Misschien dat het in de tweede helft van 2025 weer wat beter wordt. Echter, in Nederland is er wel veel potentie op de renovatiemarkt. En, natuurlijk is er de energietransitie die zal aanjagen.”

Ook Arnold ziet de nieuwbouw in Nederland niet in een versnelling geraken in het komende jaar. “Echter, VVE’s in Nederland gaan nog wel grote stappen maken. Denk aan de energietransitie en de daarvoor benodigde ombouw van complexen. Daar zullen ongetwijfeld subsidies op gaan komen. Voor ons als bedrijf is dit uiteraard een soort van garantie op continuïteit. En ja… het zal ook invloed hebben op de ontwikkeling van de software die wij nodig hebben. De algehele digitalisering en de algehele procesoptimalisatie blijven bij ons een prioriteit. En daarom ook voor Klaes. Daarom is het fijn dat we een goede samenwerking hebben opgestart, want één ding is zeker: we hebben een kwalitatief hoogwaardig softwarehuis als Klaes de komende jaren nog hard nodig om onze marktpositie te kunnen behouden én te vergroten!”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten