Plattform für Fenster, Türen, Rahmentechnik, Beschläge, Dach- und Fassadentechnik, Sicherheit
Vlakke samengestelde deuren veelzijdig alternatief voor massiefhouten stijl- en dorpeldeuren 
Scannen van het GND-garantielabel met QR-code voor een overzicht van de deurprestaties en rechtstreeks contact met de deurfabrikant. (Beeld: Weekamp Deuren)

Flache Verbundtüren - vielseitige Alternative zu Massivholztüren und Schwellentüren 

Meer onderhoudsgemak, duurzamer en betere prestaties

De komende jaren zal er in de wereld van houten buitendeuren een duidelijke verschuiving te zien zijn. Waren traditioneel massiefhouten stijl- en dorpeldeuren lange tijd populair voor tuin-, keuken- en balkondeuren, steeds vaker wordt voor dergelijke toepassingen gekozen voor vlakke samengestelde varianten. “En dat heeft vooral te maken met het grotere onderhoudsgemak, de toegenomen duurzaamheid en de verbeterde prestaties”, zegt Henk Breel, directeur van GND-Garantiedeuren, ruim 40 jaar het overkoepelend orgaan van toonaangevende Nederlandse houtendeurenfabrikanten.

Een belangrijk voordeel van vlakke samengestelde deuren zit ‘m in het aanzienlijk lagere onderhoud. “In tegenstelling tot traditionele stijl- en dorpeldeuren, waarbij de aansluitingen van groeven en verbindingen extra aandacht vragen, kenmerken vlakke deuren zich door een wat eenvoudiger en naadloos ontwerp”, aldus Breel. “Dat maakt de kans op vuilophoping en vochtinwerking kleiner. Daarnaast zorgen afgeronde hoeken bij de glasopeningen voor een verbeterde afwatering, waardoor de kans op vochtproblemen wordt verkleind. En dat vertaalt zich in lagere onderhoudskosten en een langere levensduur. Verder reageren vlakke samengestelde deuren minder op temperatuur- en vochtigheidsverschillen. Het gevolg daarvan is dat ze in vergelijking met massiefhouten deuren minder krimpen of uitzetten en dus een hogere functionaliteit bieden.” 

Foto 2 GND kopie
Glasopening met afgeronde binnenhoek en hoogwaardig isolerende triple beglazing in de 54mm deur. (Beeld: Weekamp Deuren)

Dikker = beter

De stijgende marktvraag naar vlakke deuren wordt ook veroorzaakt door een groeiende behoefte aan betere isolatiewaarden. “Binnen de kaders van de steeds strenger wordende energieprestatie-eisen kunnen vlakke deuren beter worden afgestemd op de hedendaagse isolatiebehoeften”, legt Breel uit. “Dit resulteert in een deur die niet alleen functioneler is, maar ook beter bijdraagt aan de energie-efficiëntie.” 

Een belangrijke ontwikkeling in dit kader is de noodzakelijke toename van de deurdikte van 38 naar 54 millimeter (binnen de nieuwbouwmarkt al 25 jaar de standaard) in de renovatiemarkt. Deze extra dikte zorgt voor een aanzienlijke verbetering qua isolatie en wind- en tochtdichtheid. “Behalve een hogere thermische isolatiewaarde zorgt een dikkere deur ook voor een betere geluidsisolatie en een verhoogde stevigheid”, vervolgt Breel. “Op die manier verhoog je niet alleen het comfort binnen woningen, ook verlaag je de energiekosten door een beter behoud van de warmte.”

Bewezen toepassing

Hoewel de vlakke samengestelde deur steeds vaker de traditionele stijl- en dorpelvariant vervangt, bewijst het concept zich al de nodige decennia. Met name als voordeur wordt de vlakke samengestelde deur al heel wat jaren standaard toegepast. In die hoedanigheid heeft hij zich bewezen als een veelzijdige en betrouwbare keuze met uitgebreide mogelijkheden wat betreft vormgeving. Breel: “Het principe biedt zowel voor klassieke als moderne stijlen een grote ontwerpwerpvrijheid. Tegelijk voldoet het aan de steeds strengere eisen op het isolatie- en duurzaamheidsvlak. Verder kunnen vlakke deuren als vervanger van de stijl- en dorpeldeur worden voorzien van eenzelfde oplopende borstweringshoogte, waardoor de uitstraling aan de buitenzijde vrijwel hetzelfde is als die van een traditionele deur. Afwijkend hiervan kan de binnenkant juist vlak en strak worden uitgevoerd.”

Scherm­afbeelding 2025 04 23 om 09.42.25 kopie

Label

Een andere ontwikkeling in deurenland die tot slot een nadere toelichting verdient, linkt aan de toenemende behoefte aan inzicht in de prestaties en herkomst van buitendeuren. Hier biedt het GND-garantielabel uitkomst. “Met dit label tover je via een QR-code eenvoudig alle relevante productinformatie boven water”, legt Breel uit. “Denk daarbij aan isolatiewaarde, inbraakwerendheid en onderhoudsvoorwaarden. Welkome gegevens die niet alleen de aanschaf en het onderhoud van deuren vergemakkelijken, ze dragen ook bij aan de circulariteit in de bouwsector.”    

Haben Sie Fragen zu diesem Artikel, Projekt oder Produkt?

Nehmen Sie rechtmäßigen Kontakt auf mit GND Garantiert Türen.

gnd garantie türen655 Kontakt zu opnemen

Möchten Sie etwas über diesen Artikel, das Projekt oder das Produkt wissen?

"*" kennzeichnet Pflichtfelder

Dieses Feld dient der Validierung und sollte unverändert bleiben.
gnd garantie türen655 Telefoonnummer +31 (0)26 3790216 E-Mail-Adressen info@gnd.nl Website gnd.de

"*" kennzeichnet Pflichtfelder

Senden Sie uns eine Nachricht

Dieses Feld dient der Validierung und sollte unverändert bleiben.

Wir setzen Cookies ein. Dadurch können wir die Nutzung der Website analysieren und die Nutzung der Website verbreiten.

Einzelheiten

Können wir Ihnen dabei helfen?

Bekijk alle resultaten