Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
‘Samen werken we aan een optimale luchtdichting’
BelgacoatLR vloeibare rubbercoating aan de buitenzijde van een kozijn.

‘Samen werken we aan een optimale luchtdichting’

Zeker niet nu de gestelde eisen snel evolueren, als gevolg van de nieuwste bouwtechnieken, comforteisen en normeringen. Daar weet de groothandel in raam-, deur- en meubelbeslag, gereedschappen, machines, veiligheidsmaterialen en ijzerwaren Lecot alles van. “Om te komen tot een gedegen eindproduct, conform alle wensen en eisen rondom duurzaamheid, energiezuinigheid en luchtdicht bouwen, zijn naast goede producten ook een gedegen advies én bouwbegeleiding onontbeerlijk”, vertelt commercieel directeur Marcel Bontjer. “In samenwerking met onze productpartners geven wij hier uitstekend invulling aan.”

De toepassing van Belgacoat op de dagkant van de raamkozijnen.

Eén van deze productpartners is BelgaClima, een onderdeel van Belga Plastics. “BelgaClima werd circa tien jaar geleden opgericht en focust zich specifiek op luchtdicht en energiezuinig bouwen”, vertelt Luc Saey, zaakvoerder van Belga Plastics. “De firma is gespecialiseerd in de ontwikkeling en levering van luchtdichte materialen, folies, coatings en membranen voor gevelbouw, dakbouw en isolatie. Sinds enkele jaren hebben we in België een exclusief partnership met Lecot en werken we nauw samen met
Lecot Nederland. Een bewuste keuze, bijvoorbeeld vanwege de uitgebreide dienstverlening én gezamenlijke focus op een deugdelijke montage.”

Om te komen tot een optimale luchtdichting in zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten is naast kwalitatief hoogwaardige producten ook een goede begeleiding van de raam- en deurfabrikanten, schrijnwerkers en aannemerspartijen van belang, benadrukt Saey. “Lecot speelt hierop in met Optimont (optimale montage). Bovendien beschikt de firma over twee interne productspecialisten in België en één productspecialist in Nederland die onze luchtdichtingsproducten door en door kennen. Zij zijn het aanspreekpunt voor alle Lecot-medewerkers én -klanten en worden waar nodig ondersteund door onze Bouwkundig Engineer en Specialist Luchtdichtheid Frank Putteneers.”

Montagehandboek

“Als gevolg van de veranderende wet- en regelgeving evolueert de manier waarop ramen en deuren gemonteerd moeten worden”, vertelt Bontjer. “Daarbij moeten steeds meer handelingen worden verricht. Om klanten én montagebedrijven hierin te ondersteunen, heeft Lecot een Optimont handboek geschreven. In dit montagehandboek worden alle mogelijke werkwijzen, tips en benodigde producten en gereedschappen voor de Nederlandse en Belgische markt gebundeld en de meest voorkomende situaties beschreven. Immers: de kwaliteit van het raam (of de deur) voltstaat niet met een optimale fabriekskwaliteit alleen. Hiervoor moeten productie, levering én montage deugdelijk gebeuren. Conform de richtlijnen, klantwensen en in één keer goed.”

Het handboek is bedoeld voor alle sectoren (hout, aluminium, pvc) en wordt steeds geactualiseerd. “Behalve de verschillende producten, plaatsingsrichtlijnen en mogelijke afwerkingen, beschermingen en reinigingsmiddelen wordt in het handboek ook onze kennis rondom duurzaam, luchtdicht, energiezuinig en energieneutraal bouwen gedeeld, tot en met de toepassing van elektronische toegangsoplossingen. Ook hebben we enkele handige tips toegevoegd.”

Vloeraansluiting met Belgacoat coating.

Strengere eisen

In België is in 2006 een E-peil bepaald, waaraan gebouwen ten minste moeten voldoen, vertelt Putteneers. “De afgelopen jaren is dit E-peil steeds strenger geworden. Zo moeten gebouwen in 2021 voldoen aan een E-peil <30, dat Europees gezien overeenkomt met een bijna energieneutraal gebouw (BEN). Om hiertoe te komen, is optimale luchtdichting onontbeerlijk. Niet voor niets is het sinds twee jaar verplicht om voor elk nieuw gebouw een luchtdichtingstest te laten uitvoeren. Met deze test worden met name de kozijnenmonteurs getoetst op een deugdelijke montage.”

Ook in Nederland wordt gestreefd naar bijna energieneutrale (BENG) en Nul-op-de-Meter gebouwen. Hier moet de luchtdichting aan een bepaalde qv10-waarde voldoen. “De komende jaren zal deze waarde worden aangescherpt naar <0,1”, weet Putteneers. “Ook deze waarde is perfect haalbaar, mits de juiste producten op de juiste manier worden toegepast.”

Perfecte aansluiting

Het basisprincipe van luchtdicht bouwen is om elementen in de gebouwschil zodanig te koppelen, dat geen lucht meer door gaten en kieren kan wegstromen. Als het gaat om de montage van ramen en deuren kennen Nederland en België hiertoe een afwijkende werkwijze. Lecot en BelgaClima bieden producten en montagehandleidingen voor beide doelmarkten, benadrukt Putteneers, die de belangrijkste verschillen toelicht. 

“Specifiek voor de Nederlandse markt is dat een draagstructuur met stelkozijn wordt opgebouwd. Vervolgens worden de isolatiematerialen en het metselwerk aangebracht, waarna de kozijnen vanaf de buitenzijde in de gevel worden geplaatst. In veel gevallen wordt gekozen voor opdekkozijnen, waarbij de aansluiting van het stelkozijn en rubber van het opdekkozijn waterdicht moet worden afgewerkt. De luchtdichting bevindt zich aan de binnenzijde, in de aansluiting van het stelkozijn en stucwerk. Alvorens het kozijn wordt opgeleverd, wordt rondom een afdeklat aangebracht.”

Een mooi voorbeeld van een Nederlands nieuwbouwproject is De Zalmhaven in Rotterdam, waarin diverse BelgaClima luchtdichtingsproducten worden toegepast. “In dit project zijn we al vanaf de ontwerpfase betrokken”, aldus Putteneers. “Samen met Byldis Facades BV hebben we de meest geschikte producten voor dit project geïnventariseerd. Ook hebben we een prototype gemaakt bij de kozijnenbouwer in Veldhoven, waar de complete montage is uitgetest. Hierdoor kan op de bouw eenvoudig een montage-stappenplan worden gevolgd.”

Watergedragen en vezelversterkte polymeerpasta BelgacoatBRUSH.

Opwaardering van bestaande kozijnen

Naast de montage van nieuwe kozijnen is in Nederland de opwaardering van bestaande kozijnen populair. Bijvoorbeeld in de sociale woningbouw, waar in opdracht van corporaties beslag, rubbers en beglazing worden vervangen en ventilatiemogelijkheden worden toegevoegd. Als voorbeeld van zo’n renovatieproject noemt Putteneers de renovatie van enkele woontorens in opdracht van SKK Kozijnwacht. “In dergelijke projecten worden de appartementen/woningen gestript en vanaf de ruwbouw opnieuw afgewerkt. Na het vervangen van de beslagen en rubbers wordt rondom het kozijn een aansluiting met een luchtdichtingsfolie gemaakt. Bovendien wordt de aansluiting van het stelkozijn naar het stucwerk afgedicht.” 

In een testfase worden diverse folies en eventuele vloeibare afdichtingen van BelgaClima aangebracht. “Ook wordt een blowerdoortest uitgevoerd om de luchtdichting te testen, op basis waarvan waar nodig nog optimalisaties worden doorgevoerd. Vervolgens wordt de totale aanpak inclusief kostprijs van de materialen aangeboden aan de woningcorporatie, die hierover een beslissing moet nemen. Dit traject kan enkele maanden duren. Gedurende deze periode geven wij niet alleen een prijsgarantie, maar ook een systeemgarantie af.”

Populaire producten

In België worden hoofdzakelijk aansluitfolies geplaatst vanaf het raam naar het dragend metselwerk, waarna een dikke stucwerk afwerklaag wordt aangebracht. “In Nederland daarentegen wordt vaak gekozen voor kalkzandsteen als dragend metselwerk”, aldus Putteneers. “Het kalkzandsteen wordt afgewerkt met een dunne filmlaag, wat gevolgen heeft voor de manier van afdichten. In plaats van folies en lijmen wordt hier vaak gekozen voor zelfklevende luchtdichtheidsfolies, die aanzienlijk dunner zijn. BelgaClima levert hiervoor bijvoorbeeld de luchtdichte, zelfklevende en dampremmende BelgafoilSA-L IN (binnenafdichting) en BelgafoilSA-L OUT (buitenafdichting) pleisteraansluitfolies in combinatie met een vloeibare dichting. Denk bijvoorbeeld aan een watergedragen
en vezelversterkte polymeerpasta (BelgacoatBRUSH) of vloeibare rubbercoating (BelgacoatLR).”

Ook in België is de BelgafoilSA-L IN populair. “Bovendien wordt hier veelal gewerkt met een luchtdichte, zelfklevende en vochtgestuurde BelgafoilSA-L pleisteraansluitfolie en een 100% vochtvariabele, stormbestendige en zelfklevende Belgastormblocker raamaansluitfolie. De stormblocker wordt met name ingezet als alternatief voor EPDM. EPDM is namelijk niet overstucbaar. Bovendien moet het materiaal worden aangebracht met een lijmpasta, wat de plaatsing en detaillering in de hoeken omslachtig maakt. Belgastormblocker ondervangt deze nadelen, waardoor sneller en nauwkeuriger gewerkt kan worden en de slagregendichtheid en UV-stabiliteit naar het hoogste niveau worden getild – mits goed aangebracht.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details