Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Risico’s bij gebruik van rolluikonderdelen van verschillende fabrikanten

Risico’s bij gebruik van rolluikonderdelen van verschillende fabrikanten

Een hele reeks factoren beïnvloedt de juiste werking van buitenrolluiken en daarmee dus ook het niveau van thermische isolatie tot inbraakwerendheid. Correcte montage is slechts één van die factoren. Een ander belangrijk element dat zorgt voor de juiste werking is de productiemethode. Het gaat er hierbij vooral om of het productieproces verloopt volgens de richtlijnen van de leverancier.  

Know-how

Naast onderdelen voor buitenrolluiken en rolpoorten levert Aluprof – net als andere leveranciers – een compleet pakket aan technische informatie, vakkennis en praktische oplossingen aan zijn klanten. Desondanks gebruiken sommigen vaak onderdelen van verschillende leveranciers. Ze doen dit uit gewoonte of uit economische overwegingen. De praktijk toont echter aan dat dit slechts een schijnbesparing is, omdat een dergelijke aanpak kan leiden tot inconsistentie, fouten en verhoogde technische interventies en/of reparaties in de toekomst.

naamloos-2-kopieren

Wat is het risico van een gemengd gebruik van rolluikonderdelen?

Een gebruik van rolluikonderdelen afkomstig van verschillende fabrikanten kan ernstige consequenties hebben. Ogenschijnlijk identieke elementen kunnen zowel in kwaliteit als functionaliteit behoorlijk van elkaar verschillen. Het is al voldoende om het type materiaal waarvan een bepaald detail is gemaakt (bv. een opzetstukje, asprop of afsluitdopje) te veranderen om een enorme impact te hebben op het hele product. Als de opzetstukjes bijvoorbeeld te broos zijn, zullen ze barsten. Als de afsluitdopjes werden vervaardigd in plastic dat vocht uit de omgeving absorbeert, ontstaan er problemen met opzwellende en afbladerende rolluikbladen. Ook montageverschillen zijn van grote betekenis. Zelfs kleine afwijkingen of afrondingen kunnen het samenvoegen van onderdelen – die nog niet eerder op hun toepasbaarheid en compatibiliteit werden getest – belemmeren of verhinderen. In de praktijk komt het vaak voor dat een goed functionerend eindproduct afhankelijk is van afmetingen tot zelfs de tiende decimaal. Op deze manier kunnen de verbonden onderdelen bijvoorbeeld te veel speling hebben, wat uiteindelijk kan leiden tot snellere slijtage van individuele onderdelen. Het is zelfs mogelijk dat verbinding helemaal niet mogelijk is, omdat de voorziene ruimte te klein is.

naamloos-3-kopieren

Verstoring van de productie

Het is ook de moeite waard om in gedachten te houden dat de productie van eindproducten die niet overeenkomen met de aanbevelingen van de leverancier grote invloed heeft op het verloop van de productie. Er kunneen bvb. andere zaagmaten voor de afzonderlijke onderdelen moeten worden gehanteerd dan die zoals voorgeschreven door de leverancier van het complete systeem. Sommige fabrikanten houden hier geen rekening mee, met alle gevolgen vandien. Naast de technische aspecten spelen ook esthetische overwegingen een belangrijke rol. Als afzonderlijke onderdelen met elkaar worden gecombineerd en niet perfect compatibel zijn, heeft dit helaas niet alleen gevolgen qua functionaliteit, maar ook qua esthetiek. Naast de bovengenoemde factoren mag niet vergeten worden dat een fabrikant door toepassing van onderdelen van andere leveranciers doorgaans geen aanspraak kan maken op latere garantie.

Meest voorkomende fouten en hun gevolgen

Het gebruik van onderdelen afkomstig van verschillende leveranciers kan een negatieve invloed hebben op het functioneren van het eindproduct. Dit zijn de meest voorkomende fouten en hun gevolgen:

1. Geleiders en dichtingen in geleiders – afwijkende afmetingen van de ruimte waarin het rolluikblad zich bevindt, vertalen zich naar de werking. Als ze te smal zijn, ondervindt het rolluikblad weerstand; als ze te ruim zijn, kan het rolluikblad gaan golven.

2. Ophangveren – als ze verkeerd gekozen zijn, kunnen ze de lak van het rolluikblad beschadigen; niet goed passende veren zorgen voor onjuist knikken van de profielen.

3. Onderlat of eindlat– als deze te klein is leidt dit tot golven van het rolluikblad; een te dikke eindlat blokkeert het rolluikblad in de geleider.

4. Lagers en glijders – als deze verkeerd zijn gekozen, zal het rolluik uit de geleiders vallen.

5. Lamelen van rolluiken, rolpoorten of grilles  – lamellen met wisselende dikte of vorm zullen niet juist functioneren in de geleiders en verstoring van de eigenschappen (bv. windweerstand) veroorzaken.

6. Assen – elke as heeft individuele buigparameters en zijn eigen compatibiliteit met accessoires.

7. Muggenraam – verkeerd gekozen dichtingen, scharnieren of gaas veroorzaken het loskomen of scheuren van het muggenraam, zodat insecten vrij spel hebben.

naamloos-4-kopieren

Gemengd gebruik van onderdelen en keuringscertificaten

Helaas realiseren zich slechts weinigen dat een willekeurige verandering van onderdelen tijdens de productie ertoe leidt dat er een totaal nieuw eindproduct ontstaat. Dit eindproduct heeft dan ook compleet andere eigenschappen dan de producten die zijn gemaakt werden op basis van de technologie van de leverancier van het systeem. Bij het in omloop brengen van dergelijke producten moeten hun eigenschappen op eigen kosten worden bevestigd door passende onderzoeken in een onderzoeksinstituut. De keuringscertificaten van Aluprof zijn in dat geval niet bindend. Om tijd en geld te besparen, is het daarom de moeite waard om onze technologie van A tot Z te volgen.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details