Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Producten

Gevelfolie maakt altijd impact, zowel buiten als binnen

Als er één kleur is die snel oud wordt onder invloed van UV-licht, dan is het wel de kleur rood. We kennen ze allemaal, rode auto’s op leeftijd, die er een soort mat roze uiterlijk op na houden.

Cultura te Ede: “Van saai wit naar stemmig grijs, snel, efficiënt en vakkundig uitgevoerd.”

Tekst | Jan Mol

Beeld | Henk de Bruin

3 juni 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Dat komt doordat de rode kleur in het kleurenspectrum van zonlicht het sterkst is. Rode bloemen verwelken ook eerder dan andere bloemen… het is dan ook moeilijk om bestendige, rode lak te maken. Grimbergen Installaties in Rijnsburg ondervond dat probleem ook. De rode gevelbeplating was er hopeloos aan toe, qua uiterlijk. Een echte klus voor Holland Gevel Techniek dus. Henk de Bruin, directeur bij Holland Gevel Techniek: “We hebben de verweerde aluminium panelen behandeld en voorzien van rode gevelfolie. De panelen zien er weer lekker fris uit en kunnen weer jaren mee.”

Ook binnen doet gevelfolie het fantastisch

“Er wordt ons steeds vaker gevraagd om binnenwerk te verrichten met onze gevelfolie”, vervolgt De Bruin. “Zo ook bij Cultura te Ede. Daar hebben we witte panelen, kozijnen en wanden een upgrade gegeven naar een sfeervolle grijstint, RAL 7022. Hier was niet zozeer sprake van verwering van de oude lak, maar de situatie kon wel een duwtje naar het heden gebruiken. Van saai wit naar stemmig grijs, snel, efficiënt en vakkundig uitgevoerd.”

We blijven nog even ‘binnen’. Een opmerkelijk project werd door Holland Gevel Techniek bij Rotterdam Ahoy uitgevoerd: “De binnenwanden waren daar houtkleurig, de liftfronten zwart. Er werd gezocht naar een luchtiger en lichtere uitstraling. Die hebben we daar gecreëerd met frisse, witte folie. Een echte metamorfose”, aldus De Bruin.

Beeld links: project Grimbergen: “We hebben de verweerde aluminium panelen behandeld en voorzien van rode gevelfolie.” Beeld rechts: Rotterdam Ahoy.

Geel en groen zien is soms prachtig

In Ridderkerk werd De Bruin gevraagd om een binnen- en buitengevel te transformeren, van rood naar een andere kleurstelling. “We hebben de complete buitengevel en de binnenzijde aangepakt met een donkergroene folie. De panelen boven de entree zijn vervolgens in een gele kleur gedaan. Een niet alledaagse combinatie die bijzonder oogt en alles weer een moderne uitstraling geeft.”

Project Ridderkerk: “We hebben de complete buitengevel en de binnenzijde aangepakt met een donkergroene folie. De panelen boven de entree zijn vervolgens in een gele kleur gedaan.”

Duurzaamheid is inbegrepen

Dat een renovatie of transformatie met folie een frisse, nieuwe aanblik oplevert wordt inmiddels als bekend verondersteld. Er zijn echter meer voordelen. De Bruin: “Bedenk dat het werken met renovatiefolie enorm duurzaam is. In de eerste plaats omdat je ramen, deuren en beplating een tweede leven geeft. Ten tweede omdat de folie het aluminium (of Trespa) beter beschermt dan de oorspronkelijke coating die erop zat. In de derde plaats omdat er geen demontage, transport, spuitwerk, transport en montage nodig is – tel maar eens uit wat dat scheelt aan CO2-uitstoot – en als laatste, maar niet onbelangrijk, we hebben nauwelijks afval. Er blijft geen restmateriaal achter.”

Rotterdam Ahoy: “Er werd gezocht naar een luchtiger en lichtere uitstraling.”

Als we kijken naar de hoeveelheid bedrijfspanden die stammen uit de jaren ’80 en ’90 en die allemaal te kampen hebben met degra­datie van het lakwerk uit die tijd, dan is Holland Gevel Techniek nog lang niet uitgeplakt. Voor pandeigenaren is het feit dat werken met folie direct een schitterend resultaat oplevert een groot pluspunt. 

“Een pand dat er verzorgd uitziet is meer waard dan een pand dat een verwaarloosde aanblik oplevert. Dat scheelt enorm bij verkoop en helpt mee om een pand sneller verhuurd te krijgen. Laten we eerlijk zijn: iedereen wil er toch een beetje knap bijzitten?”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details