Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Draadloze toegangscontrole wint aan belang

Draadloze toegangscontrole wint aan belang

De draadloze toegangscontrole neemt het stilaan over van de bekabelde oplossingen. Bijna 4 op de 10 gebouwen met toegangscontrole werkt vandaag met een gedeeltelijk of volledig draadloos systeem en dat cijfer zal alleen maar toenemen. De vraag rijst waarom security en facility managers afstappen van een bekabeld systeem om draadloos te gaan? In de meest recente editie van het Wireless Access Control Report besteedt ook ASSA ABLOY aandacht aan dit thema en de voordelen, in theorie en in de praktijk.

In de nieuwste uitgave van het Wireless Access Control Report staan de resultaten van een uitgebreide enquête bij professionals uit de beveiliging en toegangscontrole, onder meer met betrekking tot draadloze en bekabelde toegangssystemen. Daaruit blijkt dat security en facility managers om diverse redenen steeds vaker voor draadloze systemen kiezen.

“Het rapport belicht verschillende voordelen van draadloos ten opzichte van bekabeld, maar ik wou er graag twee daarvan sterker benadrukken”, zegt Richard Leyland, Product Manager Access Control bij ASSA ABLOY Benelux. “Enerzijds is het veel eenvoudiger en economischer om meer deuren in een toegangssysteem te integreren, aangezien het niet meer noodzakelijk is om elke deur te bekabelen. Anderzijds zorgt de energie-efficiëntie van draadloze deuren voor een aanzienlijke kostenbesparing. De standaardbatterijen van onze sloten hebben een lange levensduur en worden pas volledig ‘ingeschakeld’ als er een referentie is om te lezen. Bekabelde deuren, daarentegen, zijn meestal 24/7 verbonden met het lichtnet.”

In de praktijk

De volgende praktijkvoorbeelden illustreren waarom bedrijven in verschillende landen de overstap maken naar een draadloos systeem:

Bij het Franse drinkwaterbedrijf Eau de Valence werden draadloze CLIQ® oplossingen geïnstalleerd.

 

Eau de Valence

Bij het Franse drinkwaterbedrijf Eau de Valence werden draadloze sloten van CLIQ® geïnstalleerd. “Energiebesparing is de sleutel. Er is geen stroomtoevoer naar het slot en de elektronische en mechanische cilinders worden door dezelfde sleutel beheerd”, zegt Christophe Nublat, hoofd van de Study en Works Division. “Bovendien zijn er voor elk slot, sleutel en hangslot uitgebreide rapportages beschikbaar en een verplichte wekelijkse sleutelrevalidatie zorgt voor een extra beveiliging. Vijf sleutels zijn uitgerust met CLIQ® Remote-technologie, waardoor supervisors hun toegangsrechten onderweg via Bluetooth kunnen bijwerken.”

ULab

ULab integreerde draadloze SMARTair®-sloten voor real-time toegangscontrole in één van de meest vernieuwende flex-kantoorgebouwen in heel Spanje. “We zochten een flexibel en gemakkelijk toegangscontrolesysteem”, zegt Enrique Burgos, directeur van ULab. “Dagelijks betreden ongeveer 100 medewerkers het gebouw, maar door evenementen krijgen we wekelijks bijna 10 keer zoveel mensen over de vloer.”

Universiteit van Lund

De Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de universiteit van Lund (Zweden) wilde na 20 jaar haar toegangscontrolesysteem upgraden en koos uiteindelijk voor batterijgevoede rozetten en cilinders van Aperio®, die volledig in Pacom’s Unison-systeem geïntegreerd zijn. “Deze Aperio®-sloten werken met de bestaande MIFARE®-smartcards, waardoor we de smartcards van 42000 studenten en 7500 medewerkers niet moesten herprogrammeren,’ geeft infrastructuurbeheerder Magnus Svensson aan. “De tijd voor gebruikers- en systeembeheer werd gevoelig gereduceerd, wat ook zorgt voor een aanzienlijke kostenbesparing.”

Ook voor ‘niet-deur’-toepassingen

De ervaring leert ons dat draadloos het beetje bij beetje overneemt van de bekabelde toegangscontrolesystemen. Dat geldt voor deuren, maar ook voor andere toepassingen, zoals kluisjes en servers. “Gemak is een belangrijke reden. Hoe meer applicaties met één enkele referentie beveiligd en ontgrendeld kunnen worden, hoe beter voor de gebruiker”, concludeert Richard Leyland. “Bovendien profiteren facility managers van de bredere reikwijdte van hun toegangssysteem, waardoor ze meer controle krijgen, ook buitenshuis.” 

www.assaabloy.be

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details