Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Automatisering

Deuren openen zonder deze te hoeven aanraken is wenselijker dan ooit

Het behoeft geen nader betoog dat ons dagelijks leven behoorlijk veranderd is, door het Coronavirus. Tal van maatregelen moeten ervoor zorgen dat we elkaar niet besmetten. Deurklinken, handgrepen en drukknoppen staan te boek als notoire overbrengers van het virus. Meer dan ooit is het daarom wenselijk om in publieke omgevingen deuren te kunnen openen, zonder […]

naamloos-1-kopieren-5

10 juli 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Het behoeft geen nader betoog dat ons dagelijks leven behoorlijk veranderd is, door het Coronavirus. Tal van maatregelen moeten ervoor zorgen dat we elkaar niet besmetten. Deurklinken, handgrepen en drukknoppen staan te boek als notoire overbrengers van het virus. Meer dan ooit is het daarom wenselijk om in publieke omgevingen deuren te kunnen openen, zonder deze aan te raken.

De techniek om dit te doen is al heel lang een specialisme van dormakaba. Het bedrijf ziet een groeiende belangstelling voor aanrakingsvrije impulsgevers. Bas Wouters, Product Marketing Manager Entrance Systems bij dormakaba, vertelt ons over de geautomatiseerde toegangssystemen en aanrakingsvrije impulsgevers.

Dormakaba carrouseldeur met radar impulsgever.

 

‘Sesam, open u!’

Ondanks het feit dat we allemaal gewend zijn aan automatisering, die ervoor zorgt dat we comfortabel toegang krijgen tot een gebouw of ruimte, realiseren zich maar weinig mensen wat erachter schuilgaat.

Wouters legt uit: “Er zit veel technologie achter die meerdere mogelijkheden biedt om een automatische deur in werking te zetten. We maken onderscheid in publieke toegang en gecontroleerde toegang. Bij publieke toegang hebben we het over aanrakingsvrije impulsgevers zoals bijvoorbeeld radar- en/of infraroodsensoren. Zo kun je met een handbeweging binnen een afstand van 10 tot 50 cm van een radarsensor een deur in werking zetten. Meestal leveren wij deze toegangsmiddelen mee met een van onze geautomatiseerde deuroplossingen. Binnen ons portfolio ‘Entrance Systems’ vind je draaideuren, carrouseldeuren en schuifdeuren, die allemaal automatisch werken. De schuif- en carrouseldeuren leveren we zelf, bij draaideuren leveren we de automaat met toebehoren waarmee deze automatisch en veilig kunnen openen en sluiten.”

Hoe zit het met toegangscontrole? “Specifieke toegangscontrole kan verleend worden op een aanrakingsvrije manier door gebruik te maken van een persoonsgebonden pas of tag die voor een kaartlezer gehouden kan worden of een persoonlijke zender met een drukknop, die een persoon bij zich kan dragen”, schetst Wouters.

Automatische deuropener met persoonlijke zender.

 

Comfort en veiligheid

De aanrakingsvrije oplossingen van dormakaba voor toegang zijn in de eerste plaats zeer comfortabel maar dienen vooral ook de veiligheid. “Dat je hiermee besmettingen voorkomt, is duidelijk. Onze systemen vind je echter ook terug op plaatsen waar veel publiek komt. Het bevordert de doorstroming. Specifieke opdeling in algemene toegang en toegang op basis van privileges tref je vooral in de zorgsector aan en in de utiliteit. Daarnaast levert dormakaba tal van sensoren die het gebruik van automatisch werkende toegangen extra veilig maken. Zo zijn er bijvoorbeeld veiligheidssensoren die voorkomen dat je bekneld of geraakt wordt bij gebruik van een automatische deur.”

Automatische schuifdeur met infraroodsensor en kaartlezer.

 

Oplossingen voor iedereen

Ondanks het feit dat aanrakingsvrije impulsgevers in de meeste gevallen meegeleverd worden met een van de ‘Entrance Systems’ oplossingen uit eigen stal, zijn deze producten meestal ook toe te passen op automatische toegangssystemen van derden. “dormakaba wordt gewaardeerd om de kwaliteit van de toegepaste techniek en de uitstekende service die bij de producten geleverd wordt. Het komt echter ook voor dat wij niet de schuif- of carrouseldeur zelf leveren, maar wel de technologie die zorgt voor de toegangsverlening”, zegt Wouters tot slot.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%