Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Ramen & Deuren

De vervolmaking van de schuifdeur vindt plaats in Venhorst

Nieuwe aandrijving laat de schuifdeur nog soepeler en stiller lopen

DEF dicht openen open kopiëren
Combinatie van tag/card sensor en een bewegingsdetector boven de deur (bij AFAS).

Tekst: Jan Mol | Beeld: Andusta/Draeckensteijn Media

20 januari 2021 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

In het Noord-Brabantse peeldorp Venhorst worden tonnen staal verwerkt. Wanneer we de parkeerplaats bij Andusta opdraaien, hebben we er een mooie rit opzitten, dwars door het schitterende landschap. Alles straalt rust uit in het gebied. Des te groter het contrast wanneer we de fabriek van stalen binnendeurkozijnen, ten behoeve van draaideuren en (elektrische) schuifdeuren betreden: hier wordt gewerkt en hard ook. Mijn gastheren Johan van Duijnhoven en Tom van de Camp nemen me mee door een wereld van staal, waar liefde voor het vak met een hoofdletter L geschreven wordt.

Bediening d.m.v. aanwezigheidssensor (bij AFAS).

Stalen binnendeurkozijnen als core business

“Andusta heeft als core business het vervaardigen van stalen binnendeurkozijnen. We staan bekend om onze kwaliteit, flexibiliteit en leverbetrouwbaarheid”, opent Johan het gesprek. “Door de jaren heen hebben we ons pakket in de breedte uitgebreid. Zo is de schuifdeur in het programma gekomen. We leveren alle staaldelen en techniek rondom de schuifdeur. Iedere schuifdeur heeft als basis een stalen kozijn, met daarin de aandrijving en de ophangpunten voor het deurblad. Andusta levert zowel handmatig bediende als elektrisch aangedreven schuifdeuren. Ons schuifdeursysteem is geschikt voor deurbladen van 40 mm dik hout, tot een gewicht van 80 kg.” 

Tom licht toe: “Maar ook voor zwaardere deuren of deuren met zeer hoge gebruiksintensiteit leveren we hand- of elektrisch bediende schuifdeurkozijnen.”

De schuifdeursystemen vinden hun weg naar talloze projecten. Dat kunnen kantoren zijn, ziekenhuizen, woonzorgcomplexen of zorgwoningen. “Ook de particuliere markt weet ons inmiddels goed te vinden”, aldus Johan. “Het mooie is dat we een handmatig bediende schuifdeur achteraf kunnen ombouwen naar een elektrisch aangedreven schuifdeur. Stel dat iemand minder valide wordt, dan is dat een goede oplossing.”

Bediening d.m.v. tag/card sensor (bij AFAS).

De evolutie van de elektrische schuifdeur

Andusta heeft een nieuwe aandrijving ontwikkeld voor het elektrische schuifdeursysteem. “Voorheen werd er gewerkt met een motor en snaaraandrijving. Dat is op zich prima, maar wel onderhoudsgevoelig en hoorbaar. Onze nieuwe aandrijving is lineair, de deur wordt voortbewogen door magneten en elektrospoelen. Soepel, wrijvingsloos en stil. Het systeem is daarmee ook minder onderhouds- en storingsgevoelig geworden”, schetst Johan. 

“Daarmee maakt onze elektrische schuifdeur een evolutie door. De markt reageert er enthousiast op. Onlangs nog mochten we voor de prestigieuze nieuwbouw van AFAS in Leusden de elektrische schuifdeursystemen leveren, in het AFAS Experience Center. Op onze elektrische schuifdeuren kunnen alle vormen van moderne toegangscontrole worden aangesloten. Zo heeft men bij AFAS gekozen voor een combinatie van card/tagreaders, proximity sensoren (scant de aanwezigheid van een hand op afstand) en bewegingssensoren. Binnenkort wordt het mogelijk om ook een aansluiting te maken op domoticasystemen.”

Het Lineadrive pakket, met magneten en elektrospoelen. Soepel, wrijvingsloos en stil.

Maatwerk pur sang

Standaard wordt het Andusta schuifdeur­systeem geleverd met geanodiseerde aluminium rails en kunststof rollersystemen. Het stalen kozijn wordt gepoedercoat waarbij alle Ral-kleuren, maar ook Sikkens of NCS kleuren leverbaar zijn. 

Johan: “We gaan ver in onze service. Zo hebben we eens een vraag gehad om voor een onder architectuur gebouwd hotel de stalen binnenkozijnen te leveren in Pantone kleuren. Iedere verdieping een andere kleur en dus geen kleur die je standaard in een RAL-waaier aantreft. Dat zien we als een uitdaging en dan bijten we ons vast in de vraag, tot we de oplossing hebben. Het resultaat? Zo mooi, dat moet je met eigen ogen gezien hebben.”

Betrouwbaar en duurzaam

Het voordeel van stalen kozijnen van Andusta is dat ze altijd kaarsrecht zijn en zeer bestendig. “Bovendien laat staal zich 100% recyclen”, stelt Tom. “Zeer duurzaam dus. Omdat de kozijnen zo enorm maatvast en haaks zijn, verloopt het plaatsen ook probleemloos. Daar zit aan de kant van de aannemer een grote kostenbesparing. We leveren bij projecten ook rechtstreeks op de bouw af met eigen transport, ook dat scheelt hem kosten.”

Tot besluit zegt Johan: “Over 2 jaar staan we 50 jaar in de markt. Dat is een lange tijd. We kijken uit naar de volgende 50 jaar. Het zorgdragen voor een assortiment dat nauwgezet alle nieuwe marktontwikkelingen blijft volgen, zal bij Andusta een belangrijke plaats in blijven nemen.”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%