Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Software & Automatisering

Bedrijfsprocessen optimaliseren dankzij de digitalisering en analyse van productiegegevens

Met een optionele module visualiseert men gegevens van analyses

Logo-eluCloud

Tekst | Tekst: Johan Debaere | Beeld: elumatec

4 december 2020 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Klanten stellen hoge eisen op het vlak van kwaliteit en levertijden. Om op alle wensen te kunnen inspelen, moeten maakbedrijven investeren in efficiëntie en productiviteit van hun productieprocessen, de kosten beperken en de foutenlast tot een minimum herleiden. Een verregaande automatisering en digitalisering van de bedrijfsprocessen kan helpen om de werking te optimaliseren. Met eluCloud bieden elumatec en elusoft een gemeenschappelijk industrie 4.0-oplossing voor de digitalisering en analyse van machine- en productiegegevens.

eluCloud is een onmisbare tool voor firma’s die snel en efficiënt willen produceren en levertermijnen willen aanhouden. “Deze gemeenschappelijke softwareoplossing van elumatec en elusoft registreert alle gegevens met betrekking tot machines, onderdelen en productie, waardoor men vanaf elke locatie in real-time informatie kan raadplegen van wat er op dat moment in de productie gebeurt en wat er vooraf gebeurd is”, vertelt Bas Ladestein, managing director van elumatec Benelux BV.

“Zo kan men problemen traceren, fouten analyseren en het productieproces optimaliseren.” 

De software visualiseert onder meer data over de lopende opdrachten, beschikbaarheid van machines en machinestatus en laat productiemanagers toe om aan de hand van de beschikbare informatie van vroegere opdrachten de efficiëntie bij het bewerken van een bepaald werkstuk te analyseren en, indien nodig, de workflow te optimaliseren.

Verschillende modules

eluCloud omvat 4 modules en een App, waardoor de functies op een smartphone, tablet of laptop geraadpleegd kunnen worden. “eluCloud-Monitor en –Server zijn basiselementen, die men nodig heeft om de software te kunnen gebruiken, terwijl de gebruiker met de extra eluCloud-Analytics module de verzamelde data kan analyseren en gedetailleerde evaluaties van bijvoorbeeld de efficiëntie van de machines of de voortgang van een bewerkingsopdracht kan genereren”, gaat de managing director verder.

“De eluCloud-API interface zorgt voor de naadloze communicatie tussen afzonderlijke machines of tussen machine en software. Op die manier kunnen de gegevens ook in calculatieprogramma’s en ERP- of MES-systemen geïntegreerd worden.”

eluCloud-Monitor en -Server

eluCloud-Monitor vormt de hoeksteen van de software en wordt gebruikt voor het registreren van gegevens van de individuele machines en producties: afgewerkte aantallen, productietijden en -snelheden, looptijden van spindels, stilstand, onderbrekingen, foutmeldingen, onderhoudsbeurten, …. eluCloud-Server slaat alle gegevens op om die te kunnen gebruiken voor de evaluaties. Deze server werd speciaal ontwikkeld om in een bestaande IT-infrastructuur te integreren en medewerkers kunnen vanaf hun hardware de informatie raadplegen. In een later stadium zal het ook mogelijk zijn om te werken vanuit een web-gebaseerde Cloud-oplossing.

eluCloud-Analytics

Kan het machinepark nog meer opdrachten aan of moet ik daarvoor investeren in een bijkomende machine? Hoeveel tijd nam de bewerking van een bepaald stuk in beslag en hoeveel werkstukken werden per uur of per dag op één of alle machines geproduceerd? Hoeveel gereedschapswissels waren er nodig voor de bewerking van een bepaald werkstuk? Wie gedetailleerde evaluaties wil maken om op deze vragen een antwoord te krijgen, moet investeren in de bijkomende eluCloud-Analytics module.

“De gebruiker krijgt een dashboard en bepaalt zelf welke analyses hij wil visualiseren. Door de meest uiteenlopende data uit productieprocessen te analyseren, kan men de productietechniek optimaliseren en de productietijd aanzienlijk verkorten”, sluit Ladestein af. “Deze module laat toe om de vereiste productietijd voor een werkstuk of een volledige opdracht te bepalen, waardoor men op een nauwkeurigere manier toekomstige opdrachten kan berekenen. Bovendien helpt deze module ook bij het zoeken naar fouten.”

Klaar voor Industrie 4.0

eluCloud is een handige tool bij het automatiseren en digitaliseren van productieprocessen. elumatec en elusoft openen hiermee verdere deuren naar Industrie 4.0, Smart Factory en ‘Het Internet der Dingen’.    ′

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • GWW

  Grond / Weg / Waterbouw

  Platform over civiele techniek & infrastructuur

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details