Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Architect Huub van Heesewijk over prijswinnend project Caland Dock: ‘Iedereen kan in de zon zitten en het water zien’

Architect Huub van Heesewijk over prijswinnend project Caland Dock: ‘Iedereen kan in de zon zitten en het water zien’

“Het was een verpauperd bedrijfsterrein waar je ‘s avonds beter niet kon komen”, zegt Huub van Heesewijk van Kampman Architecten. “Nu is het een bruisende, leefbare woonwijk.” Voor deze metamorfose kreeg opdrachtgever NU Ontwikkeling de Haagse Woonprijs 2020.

Het project aan de Laakhaven-West (locatie 1e Lulofsdwarsstraat – Calandkade) begon in 2015. “De gemeente Den Haag had het idee om er twee huizenblokken evenwijdig aan de kade te realiseren. Marcel Kampman sprak erover met Edwin Jansen van NU Ontwikkeling, een projectontwikkelaar waarmee we veel samenwerken. Zij bedachten dat elke woning uitzicht op het water en goede bezonning zou moeten krijgen. Op basis van de eerste schets die ik maakte, heeft de gemeente dit concept meteen omarmd!”

Unieke, terrasachtige opbouw

Vanaf die eerste schets werkte Van Heesewijk aan het project, waarin 550 woningen, 3 parkeergarages, diverse buitentuinen en een plint met ca. 1125 m² commerciële ruimte zijn gerealiseerd. 

“Caland Dock bestaat uit vijf woningblokken met een divers woningaanbod, variërend van studio’s van ca. 35 m² tot twee- en driekamerwoningen tot 90 m².” Hoe is ervoor gezorgd dat elke woning een goede bezonning en uitzicht op het water heeft? 

“Door zowel verticaal als horizontaal te verjongen richting de Calandkade. Aan de 1e Lulofsdwarssstraat, waar zich ook de hoofdentree bevindt, staat het hoogste blok: 12 verdiepingen. Trapsgewijs lopen de blokken af tot 5 verdiepingen aan het water; zo is verticaal verjongd. Horizontale verjonging houdt in dat de woningblokken naar het water toe steeds smaller worden. Zo zijn voor de achterste panden doorzichten gecreëerd. Bovendien heeft elke woning een balkon.”

Verdichting met woonkwaliteit

Caland Dock heeft een hoge dichtheid en is toch levendig. “De commerciële plint met winkels en horeca draagt daaraan bij. In de toekomst komt in de aansluitende Petroleumhaven nog een jachthaven. Voor levendigheid zorgen ook de autovrije woonstraten die direct grenzen aan de woningen op de begane grond. Sfeerbepalend zijn de dakterrassen en de gemeenschappelijke daktuinen die door een landschapsarchitect zijn ingericht.” 

Het waterschap is ook blij met de daktuinen. “Ze vangen veel regenwater op en voorkomen dat bij heftige regenbuien de riolen overstromen.”

Gasloos: warmte-koudeopslagsysteem

Bij binnenstedelijke verdichtingsprojecten telt elk detail. “Door de wijze waarop de hoogbouw is vormgegeven, is er voor zonnepanelen te weinig dakoppervlak. Voor de toevoer van duurzame verwarmingsenergie is daarom gekozen voor een warmte-koudeopslagsysteem, dat zowel de bodemwarmte als de temperatuur van het oppervlaktewater in de Laak benut.”

Gevelbeeld: speels en uitnodigend

Het gevelbeeld is niet alledaags. “De hoge gebouwen aan de 1e Lulofsdwarsstraat lopen taps toe, waardoor de gevels geknikt zijn. Daardoor ogen ze heel vriendelijk. Alle entrees van de gebouwen zijn uitnodigend gemaakt met sculpturale elementen, zoals grote poorten en royale doorzichten, die tevens de sociale veiligheid bevorderen.” 

Aan de waterzijde bevinden zich grote overstekken. “Die zijn op een speelse maar toch stoere manier ondersteund met prachtige, taps toelopende prefab elementen.”

Kunststof kozijnen

In de gevels vallen de antracietkleurige kunststof kozijnen op. “Ze combineren stijlvol met de lichte stenen en het metselwerk. Dat ze hun kleur behouden en onderhoudsarm zijn, speelde ook mee bij de keuze.” 

De kunststof kozijnen voor Caland Dock zijn geleverd door Weneko Kunststoffen in Dinxperlo. In de kozijnen zijn VEKA kunststof profielen toegepast van het type VEKA NL 116 – S, uitgevoerd in RAL-kleur 7016 met nerf.

Teamwork als succesfactor

De jury die Caland Dock de Haagse Woonprijs 2020 toekende, was lovend: “Het project betekent een belangrijke stap voor de stad in de ontwikkeling van een kwetsbaar gebied tot een aantrekkelijk woongebied op een centrale stedelijke locatie. Caland Dock maakt van de achterkant van Den Haag/Nieuw Laakhaven een voorkant met smoel.” 

Teamwork heeft een belangrijk aandeel gehad in het succes. 

“Vanaf de start hebben we als bouwteam gewerkt. Met NU Projectontwikkeling als opdrachtgever die snel beleggers weet te interesseren en scherp let op sociale controle en leefbaarheid. Met STEBRU als aannemer die hoogbouw slim en betaalbaar organiseert. En met ons bureau dat alle elementen verenigt in een herkenbare, aantrekkelijke uitstraling.”

Veel projecten

Kampman Architecten werkt niet in één bepaalde stijl, zoals internationale architectenbureaus als Zaha Hadid en OMA wel doen, zegt Van Heesewijk. “We laten ons inspireren door de plek, door wensen van de opdrachtgever en door wat wij denken dat passend is. Dat levert steeds verschillende uitkomsten op. Wat ons wel kenmerkt, is dat we tegenstrijdige belangen zorgvuldig afwegen en geïnspireerd blijven.” 

Die inzet wordt gewaardeerd. Het project Villa Mokum werd bekroond met de Amsterdamse Nieuwbouwprijs. Het bureau heeft veel werk onderhanden, waaronder nogal wat grote appartementenprojecten. 

“Net opgeleverd is het project Haags Buiten, dat we gaan indienen voor de Haagse Woonprijs 2021.”

Ook in kleinschalige projecten is het bureau actief. “Samen met Futura Zorg hebben we een woonconcept voor kleine woonkernen ontwikkeld. Dit maakt het mogelijk dat dementerende mensen niet naar een verpleeghuis hoeven en in de buurt van hun familie kunnen blijven wonen.” 

Het is al op diverse plaatsen gerealiseerd. “Eén-op-één uitvoeren gaat natuurlijk nooit: elke plek is anders en vraagt een specifieke oplossing. En dat is precies de uitdaging die ons vak mooi maakt.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details