Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Anodiseren voor duurzame en circulaire gevels
De vraag naar kleur geanodiseerd aluminium is sterk toegenomen. Een mooi voorbeeld is de balkonbeplating en de profielen in de bronstinten Colinal C31 en C33 voor het Terraced Tower project (Rotterdam).

Anodiseren voor duurzame en circulaire gevels

Wie al een halve eeuw ervaring in zijn vakgebied kan voorleggen, mag zich absoluut een expert noemen. Alucol, dé specialist in het anodiseren en kleuren van aluminium, viert dit jaar zijn 50-jarige bestaan. Het betrouwbare bedrijf uit Neer in Limburg, creëert met veel expertise, duurzame en unieke geanodiseerde aluminium delen voor opdrachtgevers uit uiteenlopende branches. De redactie van Profiel sprak met directeur Frank Veelenturf over de meerwaarde van anodiseren en de sterke punten van Alucol.

De markt evolueerde naar complexere opdrachten. Een indrukwekkend project is het Thon Hotel in Svolvaer (Noorwegen) met anodisaties in champagne, goud en zwart. (Beeld: Jarle Hagen)

Kleur geanodiseerd aluminium is helemaal in

De vraag naar kleur geanodiseerd aluminium neemt enorm toe. Het beschermt namelijk niet alleen het aluminium tegen corrosie en weersinvloeden, maar tovert de gevel om tot een ware blikvanger met fantastische natuurlijke effecten. Het beheersen van de kleur is absoluut één van de sterke punten van Alucol.

“Vroeger was dat puur visueel, maar tegenwoordig geldt: meten is weten. Doordat we ontzettend veel meten, kunnen we ook over vijf jaar een kleur nog reproduceren”, legt Frank Veelenturf uit. “Het kleurengamma bestaat uit prachtige Colinal brons-tinten, van titanium tot zwart. Goud kleuren we van champagne tot donker goud. We blijven vernieuwen en binnenkort worden deze kleuren aangevuld met een aantal nieuwe Colinal grijstinten, van edelstaal tot antraciet. Alle kleuren zijn kleurecht.”

Anodiseren is een vak apart

Anodiseren betekent niet dat je zomaar even een beschermende laag aanbrengt. Anodiseren komt vanuit het aluminium waardoor corrosie geen kans krijgt. Hierdoor is het enorm duurzaam. Zo duurzaam zelfs dat Alucol tot wel twintig jaar garantie geeft. 

“Bij normale buitentoepassingen met voldoende laagdikte van 20 of 25 µm én mits de laag goed onderhouden wordt, is twintig jaar garantie absoluut geen probleem. Daarnaast is geanodiseerd aluminium uitstekend te recyclen en draagt de toepassing bij in de transitie naar de circulaire economie”, gaat de directeur verder. “We bedienen diverse klantengroepen. Zo zijn we een ‘preferred supplier’ bij diverse extrusiebedrijven. We werken ook nauw samen met gevelbouwers en systeemhuizen en richten ons op zowel de binnen- als buitenarchitectuur. Daarnaast ligt er een grote focus op niche-producten, bijvoorbeeld als het gaat om gelaste constructies, inwendig geanodiseerde cilinders, zware machineplaten, gebogen lantaarnpalen of lange zeilmasten.” 

Een mooi voorbeeld daarvan is een compleet gelast chassis dat onlangs in één keer volledig geanodiseerd werd. Met een capaciteit van twee voetbalvelden per dag is Alucol een grote speler op de Europese markt met klanten van Litouwen tot in Zuid-Europa.

Alucol investeerde in een unieke anodiseerlijn van maar liefst 22 m, waar onder andere lichtmasten geanodiseerd kunnen worden.

Kwaliteit staat centraal

De geschiedenis van Alucol gaat 50 jaar terug. Wat eens begon als een ambachtelijk bedrijf is uitgegroeid tot een moderne fabriek waar procesbeheersing en logistiek een steeds belangrijkere rol spelen. “We staan al jaren voor kwaliteit en leveren conform Qualanod richtlijnen. Daarnaast speelt milieu een steeds belangrijkere rol in ons leven. Vandaar dat we ons, naast ISO9001, ook voor ISO14001 hebben laten certificeren. Een must en vanzelfsprekendheid voor ieder zichzelf respecterend oppervlakte behandelend bedrijf”, stelt Frank Veelenturf. “Sinds enkele jaren zijn we een zelfstandig bedrijf binnen de BWB-groep, een Zwitsers familiebedrijf. Op die manier krijgen we toegang tot een groot en breed kennisnetwerk met veel ervaring en expertise als het gaat om de oppervlaktebehandeling van aluminium.”

In dit ondergrondse Holmestrand station bij Oslo (Noorwegen) komen de geperforeerde cassettes in Champagne A3 en Colinal C4 mooi tot hun recht.

Nog steeds een familiebedrijf

Hoewel Alucol nu tot de Zwitserse BWB-groep behoort, kenmerkt het bedrijf zich nog steeds als een echt familiebedrijf. De hard werkende, gemotiveerde en betrokken medewerkers vormen de grootste troef. De medewerker van de klantenservice die de telefoons aanneemt of de productiemedewerker die de producten verpakt: iedereen spant zich dagelijks in om de gemaakte afspraken met de klanten na te komen. 

“Met ongeveer 130 medewerkers zijn we een belangrijke werkgever in de gemeente Leudal. Ook voor een groep van ongeveer 15 medewerkers met een achterstand tot de arbeidsmarkt bieden we al vele jaren rust en stabiliteit. Door verder te investeren in de ontwikkeling van nieuwe technologieën willen we ook in de toekomst een interessante werkgever blijven op de steeds krapper wordende arbeidsmarkt’, sluit directeur Frank Veelenturf af. “Nu het weer toegestaan is, willen we bij Alucol op korte termijn ons jubileum samen met ons personeel vieren. 50 jaar is immers een belangrijke mijlpaal en dat kan je toch niet onopgemerkt laten voorbijgaan.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details