De DTS Varipro-dorpel van lnnodeen biedt profielhuizen een duurzame dorpel in standaard lengtes. Een dorpelprogramma dat modulair is opgebouwd en door alle profielhuizen toegepast kan worden. “Met onze DTS Varipro Plus-dorpels bieden we maatwerkoplossingen die in samenspraak met het betreffende profielhuis getest zijn op wind- en waterdichtheid”, zegt commercieel-technisch adviseur Roald Haneveld van lnnodeen.
Zowel de DTS Varipro als de DTS Varipro Plus is volledig circulair. “Dit duurzame aspect is voor ons als fabrikant erg belangrijk, want we hebben duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Alle dorpels en producten die we maken, zijn gemaakt van gerecycled materiaal of zijn volledig recyclebaar. En van de DTS Varipro Plus hebben we alle GE-rapporten beschikbaar waarmee we klanten gedetailleerd inzicht kunnen geven in de herkomst en prestaties van de dorpel.”
Voor de productie van de dorpel programma’s gebruikt de fabrikant het zelfontwikkelde slijtvaste en onbreekbare Hollodeen als grondstof. Haneveld: “Deze grondstof bestaat tot 90 procent uit gerecycled materiaal en de geproduceerde dorpels kunnen uiteindelijk volledig gerecycled worden.” Behalve dorpels maakt de fabrikant ook stelkozijnen en gevelbekleding. Voor de stelkozijnen wordt Durodeen als grondstof gebruikt. “De Eco-variant van Durodeen bestaat volledig uit gerecycled materiaal. Voor de gevelbekleding hebben we Compodeen ontwikkeld. Dat bestaat uit 100 procent restafval, 70 procent biobased restmateriaal in de vorm van houtvezel, waaraan we 30 procent polypropyleen toevoegen uit huishoudelijk pmd-restafval. Uit het mengsel dat dan ontstaat extruderen we onder meer gevelbekleding”, legt Haneveld uit.
Met de DTS Varipro-dorpels richt lnnodeen zich op de kunststof- en aluminiummarkt. De DTS Varipro Plus-dorpels worden op maat ingetekend voor ieder profielhuis dat de dorpel wil toepassen. “Daarbij zien we een toename van het aantal testen op wind- en waterdichtheid van het hele kozijn. Dat wordt steeds belangrijker. Niet alleen voor toepassingen in de hoogbouw, maar ook vanwege een goede isolatie.” Vooral in de projectmarkt wordt die vraag vaker gesteld. “Zowel in de renovatiemarkt als de nieuwbouw. Een naadloos sluitend kozijn wordt steeds meer een vereiste en speelt ook een belangrijke rol in de energieprestatie van een woning. Daarin kunnen we met ons maatwerk net iets meer betekenen.”
De profielen van kunststof en aluminium kozijnen zijn recyclebaar, maar voor de onderdorpels die toegepast worden geldt dat volgens Haneveld in veel gevallen niet. “De meeste dorpels die worden toegepast bevatten namelijk glasvezel en dat is niet bepaald duurzaam. Kunststof en aluminium kozijnen met een DTS Varipro- of DTS Varipro Plus-dorpel zijn volledig recyclebaar. Daarmee maken wij een echt volledig duurzaam kozijn mogelijk voor onze klanten.” In een woning zitten gemiddeld twee tot vier dorpels. Haneveld: “De regelgeving voor duurzaam en circulair bouwen wordt steeds strenger. In nieuwbouwwoningen moet 25 procent van alle toegepaste materialen recyclebaar zijn. Hoewel de dorpels een klein aandeel binnen het geheel vormen, wil je voorkomen dat je als aannemer in de knoei komt door dorpels waarin nog glasvezel is verwerkt. Daarom raden wij aan om de DTS Varipro-dorpels voor te schrijven. Daarmee voorkom je problemen en bovendien is het ook nog eens beter voor het milieu.”
Volgens Haneveld is de particuliere markt momenteel nog niet zover. “Dat is een kwestie van tijd en dan gaan consumenten ook vragen naar de meest duurzame oplossingen voor hun woning. Mensen willen verduurzamen en isoleren en daarvoor willen ze uiteindelijk ook verantwoorde keuzes maken. Wij bieden die keuzes al – dus als de particuliere vraag op gang komt, zijn wij er klaar voor.”
Neem dan rechtstreeks contact op met INNODEEN BV.