Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid
Atriensis Energiemonitor 2025: Isolatie maakt het verschil!

Atriensis Energiemonitor 2025: Isolatie maakt het verschil!

Van de circa 7 miljoen bestaande woningen is slechts 33% voldoende geïsoleerd. Binnen de corporatiesector, met circa 2,3 miljoen woningen, heeft inmiddels 60% een energielabel B of beter. Kortom, werk aan de winkel voor verdere verbetering.

Atriensis Energiemonitor 2025: positieve benchmarkresultaten

De Energiemonitor 2024 wijst voor corporatiewoningen een gemiddelde energielabel B uit, en dit jaar ligt de gemiddelde score nog steeds op label B. Toch is er een lichte verbetering ten opzichte van vorig jaar. De positieve trend van de afgelopen jaren zet zich dit jaar definitief door. Deze verbetering van de gemiddelde energielabelklasse komt vooral door het uitvoeren van de energetische maatregelen binnen het woningbezit. De verdeling van woningen over de energielabelkassen laat een (gewenste) afname van het aantal E-, F- en G-labels zien. De klassen D en C nemen eveneens af. Dit betekent dat ondertussen 60% inmiddels energieklasse B of beter heeft.

Nationale Prestatieafspraken

Voor het tweede jaar op rij brengt de Atriensis Energiemonitor duurzaamheidsaspecten uit de Nationale Prestatieafspraken in beeld. Atriensis wil met deze data de voortgang van deze aspecten in de komende jaren zichtbaar maken voor corporaties; hoe staat het bijvoorbeeld met het uitfaseren van de EFG-labels en de isolatie naar de standaard, waar concrete eisen voor deuren en ramen in zijn vastgelegd?

ac523879 5fb1 830d d60e 320d4e2a38f1

Toekomst: op weg naar een energieneutraal Nederland

Nederland streeft naar een volledige energieneutraliteit in 2050, zonder CO2-uitstoot door fossiele brandstoffen. Om te monitoren hoever corporaties, stakeholders en de overheid hierin gevorderd zijn, worden verschillende meetmethoden gebruikt:

  • Het energielabel: Geeft inzicht in de totale energetische prestatie van een woning op basis van isolatie, ventilatie en installaties voor verwarming, warm tapwater, koeling en duurzame energieopwekking.
  • De afstand tot de standaard: bepaalt wanneer een woning voldoende geïsoleerd is om aardgasvrij te worden, met de netto warmtevraag (kWh/m2 per jaar) als rekenmaat. Dit verschilt per woningtype, compactheid en bouwjaar. De standaard is een goede leidraad bij renovatie van woningen.

Naast de lange termijn doelen richting 2050 zijn er de vernieuwde Nationale Prestatieafspraken (eind 2024), waarin o.a. Aedes, de Woonbond VNG en het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening afspraken hebben gemaakt over de verduurzaming van de gebouwde omgeving tot 2034. Na herijking van de opgave moeten corporaties uiterlijk in 2028 alle woningen met energielabel E, F en G uitfaseren.

8747b102 e354 ad25 8da9 7372306509ff
DCIM100MEDIADJI_0099.JPG

Isolerende deuren: een slimme verduurzamingsoplossing

De Energiemonitor 2025 van Artriensis laat zien dat inmiddels 60% van de corporatiewoningen (ca. 2,3 miljoen in totaal) een energielabel B of beter heeft. Dit is een duidelijke verbetering ten opzichte van 2024, hoofdzakelijk dankzij energetische maatregelen in het woningbezit. Toch ligt er nog een flinke opgave om de gestelde doelstellingen te behalen. Het vervangen van ramen en deuren speelt een cruciale rol in het verbeteren van de energieprestatie van woningen. Om het gemak en de voordelen hiervan te laten zien, heeft GND een korte film ontwikkeld. Hierin wordt toegelicht welke werkzaamheden erbij komen kijken en hoe eenvoudig het aanbrengen van een 54 mm deur in de praktijk verloopt, zonder grote overlast voor bewoners.

f4c6704a 4198 a33d 7941 6f439abdd700

GND-label: bewijs voor de isolatiewaarde van deuren

EP-adviseurs mogen bij een basisopname GND-deuren met isolatieklasse 1, 2, 3 of 4 als geïsoleerd aanmerken. Dit besluit werd in december 2023 genomen door het platform KEGO. Het meewegen van deze isolatiewaarde heeft een positieve invloed op het af te geven energielabel. Vraag daarom actief naar deuren met het GND-zekerheidslabel.

Het GND-zekerheidslabel bevindt zich aan de scharnierzijde van de deur. Door de QR-code op het label te scannen, is direct te zien welke isolatieklasse de deur heeft. Daarnaast biedt het inzicht in prestaties op het gebied van brand-, rook-, geluid- en inbraakwerendheid.

De 54 mm deur: Dé slimme keuze voor verduurzaming, minder nazorg en meer wooncomfort

De renovatiemarkt zet volop in op verduurzaming, maar toch wordt nog vaak gekozen voor een traditionele 38 mm deuren. Terwijl een 54 mm deur een veel betere keuze is. Daarom heeft GND de isolatiewaarde voor deuren zichtbaar gemaakt. Deze deuren dragen direct bij aan energiezuinig wonen, verhoogd wooncomfort en een lagere CO₂-uitstoot.

Waarom kiezen voor een 54 mm deur?

  • Hogere isolatiewaarde: minder tocht en een lagere energierekening voor bewoners.
  • Eenvoudig toepasbaar: past in de meeste bestaande houten kozijnen.
  • Duurzame investering: lange levensduur en voldoet aan de klimaatdoelstellingen voor 2050.
  • Extra voordelen: betere kierdichting, minder onderhoud, verbeterde geluidsisolatie en verhoogde inbraakveiligheid.

Voor woningcorporaties en vastgoedonderhoudsbedrijven biedt de 54 mm deur een kans om niet alleen te voldoen aan de huidige eisen, maar ook toekomstbestendig te renoveren. Maak een duurzame keuze en verhoog het wooncomfort in uw projecten. Ga voor de 54 mm deur – klein verschil, groot resultaat!

718f40d9 b39a 277c bb30 f55b478288cf

Heeft u vragen over dit artikel, project of product?

Neem dan rechtstreeks contact op met GND Garantiedeuren.

gnd garantiedeuren655 Contact opnemen

Stel je vraag over dit artikel, project of product?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
gnd garantiedeuren655 Telefoonnummer +31 (0)26 3790216 E-mailadres info@gnd.nl Website gnd.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten