De inschrijving van de VKG Architectuurprijs 2025 is geopend. De vakprijs viert dit jaar voor de veertiende keer vooruitstrevende bouwprojecten waar esthetiek, functie en duurzaamheid samenkomen, onderstreept door innovatief gebruik van kunststof kozijnen. Edwin van Houten, branchemanager bij VKG, vertelt aan welke randvoorwaarden een project moet voldoen om kans te maken op eeuwige roem. De uitreiking van de VKG Architectuurprijs 2025 vindt plaats tijdens de Klimaattop GO eind oktober in Jaarbeurs Utrecht.
De krapte op de woningmarkt zorgt voor een toenemende vraag naar betaalbare onderhoudsarme nieuwbouwwoningen. Tegelijkertijd stelt de wens om circulariteit breed toe te passen nieuwe eisen aan architectonische oplossingen. De VKG Architectuurprijs is een tweejaarlijkse erkenning voor architecten en opdrachtgevers die voorop durven te lopen in gebruik van innovatieve materialen en toepassingen met als doel een maatschappelijke bijdrage te leveren aan duurzaamheid en leefbaarheid. VKG vestigt met de vakprijs de aandacht op het kunststof kozijn als een logische, duurzame optie voor kozijnmateriaal binnen deze opgaven.
“Er is ontzettend veel mogelijk met kunststof kozijnen, niet alleen qua kleur of uitstraling zoals een houtlook-verbinding of hoge isolatiewaarden, maar ook als het gaat om bijvoorbeeld hergebruik of kozijnen van gerecycled materiaal”, zegt Van Houten. “Met de vakprijs bieden we een podium voor creatieve ontwerpen en laten we zien dat een kunststof kozijn een slimme keuze is voor alle type woningen en utiliteitsgebouwen.”
Inschrijven voor de VKG Architectuurprijs 2025 kan vanaf heden via de website van de branchevereniging. “We nomineren in twee categorieën: nieuwbouw en renovatie. Een vereiste is dat er een architect aan het project verbonden is. Sterker nog, alleen architecten kunnen een project indienen. Ben je als gevelbouwer, profielleverancier of fabrikant betrokken bij een inspirerend project met kunststof kozijnen, moedig de verantwoordelijk architect dan aan om het project in te dienen”, adviseert Van Houten.
“Uit alle inzendingen selecteert de jury begin september een shortlist van zes projecten die meedingen naar de eretitel die ook extra exposure genieten.”
Woonzorggebouw Veldhuis in Apeldoorn was één van de genomineerden tijdens de voorgaande editie en laat zien hoe het kunststof kozijn de architectuur versterkt. De jury was op esthetisch vlak met name gecharmeerd van het diepe kozijnprofiel in combinatie met de onderlinge verspringende kalven die de nodige speelsheid in het strakke ontwerp geeft. En mede door het hoge isolatieniveau is Veldhuis het grootste passief woongebouw van Nederland én volledig Paris Proof.
VKG organiseert de architectuurprijs samen met het kennisinstituut Duurzaam Gebouwd. “Aandacht voor duurzaamheid binnen het project is een randvoorwaarde om aanspraak te maken op de titel”, zegt Van Houten. Verder beoordeelt de jury op creativiteit in esthetiek en techniek. De jury wordt gevormd door de twee categoriewinnaars van de vorige editie – DOOR architecten en Heren 5 – aangevuld met Wietze Walinga van Duurzaam Gebouwd, Matijn van Leeuwen van NIBE en Albert Zegelaar, kunststofkozijnenexpert en directeur van VKG. Zij reiken de vakprijs uit tijdens de Klimaattop GO in Jaarbeurs Utrecht.
“Het is bij uitstek de plek waar kennis wordt gedeeld over duurzame ontwikkelingen in de gebouwde omgeving”, zegt Van Houten. “Ook vanuit VKG leveren we een bijdrage aan deze tweedaagse conferentie op 29 en 30 oktober 2025. We zijn fysiek aanwezig met een stand en maken van de uitreiking van de vakprijs op donderdag 30 oktober een feestelijk moment.”
Meedoen aan de VKG Architectuurprijs 2025 is eenvoudig. Meld het project aan via het inschrijfformulier op de website van VKG en maak kans op eeuwige roem. De prijswinnaars ontvangen niet alleen een mooie award, maar ook de nodige exposure in landelijke vakmedia.
Neem dan rechtstreeks contact op met VKG – Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie.